El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha mostrat des de l'inici del confinament maneres de veure diferents de les del govern espanyol de Pedro Sánchez. Tots dos són socialistes, però Puig sempre ha prioritzat les demandes del País Valencià: com la comanda que van fer en paral·lel a l'Estat per proveir-se de mascaretes i guants, l'aposta per obrir les platges i ara proposar una desescalada que no té res a veure amb la que ahir van anunciar des de Madrid.

La consellera valenciana de Sanitat, Ana Barceló, ha informat en la roda de premsa diària per donar a conèixer les darreres dades que el desconfinament s'ha de fer per comarques i no per províncies: "Considerem que les fases anunciades per Sánchez s'han de fer des d'una asimetria", entesa per departaments de Salut. I la millor manera és l'estructura que planteja la pròpia comunitat, basant-se en els "informes epidemiològics i tècnics" encarregats. 

Davant d'una possible negativa de Sánchez, la consellera avisa: "Tenim capacitat propositiva i així ho vam traslladar al ministeri de Sanitat". També demana "prudència" a l'hora de pronunciar-se sobre cada fase de la desescalada, perquè "una vegada s'arriba a un estadi, hi ha d'haver la capacitat de consolidar-se i tenir perfectament controlada la cadena de contagis". El govern de Ximo Puig va més enllà del canvi de províncies i també avisa que analitzaran les quatre fases del govern central i traslladaran les seves variacions a Madrid.

ContadorLa proposta ha estat aplaudida pel president Quim Torra, que ho considera de "sentit comú". Anteriorment, Torra també ha aplaudit el reclam d'altres líders de comunitats, com la presidenta balear, Francina Armengol.