La cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que pretén ser l’última, serà “radicalment diferent”. Així ho ha promès Carmen Calvo aquest dilluns al Congrés dels Diputats, abans d’aprovar al Consell de Ministres la sol·licitud d’una nova ampliació. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha avançat que s’estendrà fins a finals de juny, en lloc de quinze dies, i que serà asimètric: podrà aixecar-se l’estat d’alarma allà on hagin superat les fases de la desescalada i es trobin en condicions. Són conscients que per aconseguir el suport han de canviar els paràmetres.

En compareixença davant la comissió constitucional al Congrés, la dirigent socialista ha assegurat que serà “l’última” pròrroga i que “serà radicalment diferent”. En aquest sentit, Calvo ha defensat que “l’únic que pretén és acompanyar fins al final la desescalada”. Ha subratllat que només es quedarà el ministre Salvador Illa com a autoritat competent, i en el cas que hi hagués de tallar la mobilitat en un determinat context. “Volem mantenir aquesta vigilància fins a l’últim moment”, ha assenyalat.

“Serà una alarma gradual, hi haurà territoris que podran estar en una fase, i altres territoris en una altra fase, com tenim ara mateix”, ha explicat la vicepresidenta espanyola. En aquest punt, Calvo ha indicat que “si alguns territoris avancen amb rapidesa, l’alarma pugui ser aixecada d’aquells territoris”. L’estat d’alarma es pot proclamar per a tot el territori o només per a una part. Ha situat l'horitzó màxim a "finals de juny" o "principis de juliol". Podria ser el 24 o el 28 de juny o el 5 de juliol. No ho ha aclarit.

Tot plegat, a 48 hores de la votació al Congrés dels Diputats i en negociacions a contrarrelotge a dues bandes, amb l'independentisme i amb Ciutadans, per aconseguir els vots necessaris.

Revisar l’estat d’alarma

Per altra banda, la mà dreta de Sánchez s’ha mostrat disposada a revisar, modificar i actualitzar la llei que regula l’estat d’alarma, de l’any 81. No obstant això, ha subratllat que ara per ara és la millor eina, perquè en el seu article 4b recull les crisis sanitàries i les pandèmies. En aquesta línia, ha remarcat que el propi Tribunal Constitucional n’ha avalat l’aplicació, en entendre que es limiten però no se suspenen drets.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram