Carmen Calvo ho ha confirmat: l'actual pròrroga de l'estat d'alarma no serà previsiblement l'última. En compareixença a la comissió de reconstrucció del Congrés aquest dimarts, la vicepresidenta espanyola ha avançat que La Moncloa "es planteja, si hi ha majoria suficient per fer-ho, una última pròrroga de l'estat d'alarma". Seria la sisena extensió i s'allargaria fins "els últimes dies de juny", en paraules de la dirigent socialista. Per a fer-ho, però, haurà de tornar a asseure's a negociar els suports amb els grups parlamentaris, que no serà novament una tasca fàcil.

En la seva intervenció, Carmen Calvo ha defensat aquesta última pròrroga “per anar sortint d’una situació que ha tingut punts àlgids importants”. En aquest sentit, ha assenyalat que “estem parlant de sortir d’una situació de l’estat d’alarma aviat, d’acabar les fases de desescalada”. Després d'aquest estat d'alarma, ha reiterat que caldrà impulsar reformes legislatives per fer front a possibles rebrots sense recórrer a aquest mecanisme excepcional.

Negociació de caràcter sanitari

El govern espanyol continua mantenint la porta oberta a una sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma, si les condicions així ho demanen. Hores abans, des de La Moncloa, María Jesús Montero ha subratllat que aquestes hipotètiques negociacions es faran en base a elements estrictament sanitaris, “que tenen a veure amb la salut dels ciutadans". Es deixaran a una altra banda “altres debats que no tenen res a veure amb aquesta situació”. En tot cas, quan s’acosti la data per sol·licitar una nova pròrroga al Congrés, “sabrem si és un element imprescindible”. Si ho és, ha conclòs, “el govern d’Espanya ho sol·licitarà”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram