Els llogaters també tindran protecció davant la crisi desencadenada pel coronavirus. Per una banda, el govern espanyol paralitzarà durant sis mesos els desnonaments per impagament del lloguer d'habitatges propietat de grans tenidors. Per l'altra, oferirà microcrèdits a interès zero a tots els qui ho necessitin. Segons confirmen fonts de l'executiu a ElNacional.cat, el paquet de mesures, que surt del Ministeri de Transports, s'aprovarà en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. Segons la proposta de decret que hi ha damunt la taula, la moratòria s'allargarà "fins al dia en què hagin transcorregut sis mesos des de la finalització de l'estat d'alarma".

Amb aquestes mesures volen ajudar les famílies vulnerables sense alternativa habitacional, ja visquin en habitatges de grans o petits tenidors. A banda de la suspensió dels desnonaments durant mig any, també en matèria de lloguers, la proposta preveu una pròrroga extraordinària de sis mesos dels contractes d’arrendament de l’habitatge habitual.

Per altra banda, es permetrà a tots els inquilins que entrin “en zona de vulnerabilitat” per la crisi de la pandèmia que s’acullin a microcrèdits de l'ICO a retornar en un termini d'entre tres i sis anys. Aquests microcrèdits seran sense cost d’interessos ni comissions. A més, segons les fonts, si passats aquests sis anys no s’han tornat els microcrèdits, s’habilitarà un període addicional de quatre anys més.

De fet, la base de les ajudes rau principalment en facilitar l’accés a aquests microcrèdits: es permet que se’n beneficiïn tots els aturats, els afectats per ERTO, els treballadors a qui se’ls redueixi la jornada i també a autònoms afectats. 

En el cas dels grans tenidors i els fons d’inversió, els inquilins es beneficiaran o bé d’una quitança del deute del 50% o bé d’una reestructuració del deute en dos o tres anys. En tot cas, aquests inquilins sempre es podran acollir a les línies de crèdit de l’ICO.

Finalment, aquelles famílies que no puguin afrontar el pagament dels microcrèdits disposaran d’ajudes directes de l’Estat per saldar el seu deute amb l’ICO, amb ajudes que poden arribar fins els 900 euros al mes i de 200 euros per atendre les despeses de manteniment i subministraments bàsics. 

D’aquesta manera el govern espanyol posa fil a l’agulla a les ajudes als lloguers, fins ara oblidats; unes ajudes que arriben després que fa una setmana l’executiu anunciés una moratòria als pagaments d’hipoteques.

Distinció entre petits i grans propietaris

Segons subratllen fonts morades del govern espanyol, el decret “inclou una distinció expressa” entre els petits propietaris, “que tindran garantit el cobrament íntegre de les seves rendes”, i els fons d’inversió i grans tenidors d’habitatge, “que assumiran part de l’impacte de la mesura i hauran de fer quites o reestructuracions dels deutes dels seus inquilins”. Era una de les exigències que feien des d’Unidas Podemos.

Per altra banda, des de Podemos també es mostren satisfets per la “definició molt àmplia que s’ha aconseguit dels supòsits de vulnerabilitat” per poder acollir-se al sistema de microcrèdits a interès zero previstos pel decret. Juntament amb les “facilitats” per a retornar-los, consideren que “permetrà que un gran nombre de persones inquilines puguin acollir-s’hi”. També celebren que sigui l’Estat qui, amb fons públics, es faci càrrec dels deutes.

Pel que fa a la moratòria de sis mesos establerta pel decret, l’ala morada del govern espanyol l’aplaudeix, perquè “de facto suposa impedir que a cap inquilí d’Espanya amb un contracte vigent se li pugui apujar el lloguer durant els pròxims sis mesos”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món