El decret de confinament total pel coronavirus no va publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) fins 24 minuts abans de la seva entrada en vigor, a mitjanit. Malgrat les informacions que sortien del Consell de Ministres, però, el govern espanyol nega cap mena de discrepància política entre els socis de coalició. Aquest dilluns, el ministre José Luis Ábalos ha insistit que el retard s’ha degut a “qüestions tècniques”, i no a “cap debat intern”. Les noves mesures no s’havien preparat prèviament perquè es va haver d’adoptar de manera “immediata”, justifiquen des de La Moncloa.

En una entrevista a TVE aquest dilluns al matí, el ministre de Transports ha estat rotund sobre l'existència de debats interns al voltant del confinament total: "Cap debat polític i cap controvèrsia". L’únic obstacle, segons Ábalos, va ser “tractar d’establir d’un dia per l’altre una mesura com aquesta”, que “exigeix un treball tècnic que va haver de desenvolupar pràcticament el Consell de Ministres”. En aquest sentit, ha admès que “no hi havia preparació prèvia” davant la “immediatesa de la decisió”. Tot això malgrat que divendres ja asseguraven des de La Moncloa que contemplaven tots els escenaris possibles.

"La complexitat que comportava és el que va ocupar el temps", ha justificat el també secretari d'organització del PSOE, que ha centrat la complexitat en la definició de què és activitat essencial i què no ho és.

En tot cas, José Luis Ábalos ha defensat ara que aquesta és la mesura “més eficaç, necessària i pertinent en aquest moment”, que respon a l’”evolució” de la pandèmia i que s'havia de prendre de forma immediata, no gradual. “Sens dubte és un pas molt important, però es planteja després d’un període en què l’activitat i la mobilitat havien baixat”, ha afirmat. Ha admès que s’han vist obligats a canviar d’opinió, però ha assenyalat que, com sempre, han buscat l’”equilibri” entre la lluita contra el virus i el manteniment de les bases de l'activitat econòmica. 

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món