Els treballadors sanitaris rebran una compensació econòmica a la seva nòmina del mes d'agost, que se xifrarà entre 1.350 i 350 euros, en funció de la categoria i l'exposició al coronavirus. Així ho ha aprovat el Govern a través d'un decret llei de gratificacions extraordinàries que tindrà un impacte de 140 milions d'euros als comptes de l'executiu.

 

Aquest reconeixement econòmic s'inclourà en la nòmina d'agost a tots els professionals que han treballa durant la pandèmia. En el cas de professionals que han hagut d'estar de baixa, es comptarà també com a treball efectiu.

La compensació es distribueix en funció de les categories professionals i el percentatge de presencialitat i exposició a la Covid-19, repartit entre personal facultatiu, d'infermeria, resident, tècnic sanitari, i la categoria de "resta de personal".

Es distribuirà en tres franges diferents, els treballadors més exposats -més del 80%- rebran fins a 1.350 euros, i la compensació més baixà -menys del 50%- serà de 350 euros. De la seva banda, el personal de residència tindrà una compensació de 900 euros, en el nivell de coordinador assistencial, facultatiu, infermera i auxiliar de geriatria. En la resta de casos la compensació serà de 500 euros.

 

compensacio sanitaris coronavirus

"És l'hora de passar dels aplaudiments al reconeixement en forma de recursos", ha anunciat el vicepresident, Pere Aragonès, que ha comparegut amb les conselleres de Salut, Alba Vergés, i Presidència, Meritxell Budó, per anunciar les mesures. Segons Aragonès, aquest és "un punt de partida, el primer pas d'un canvi de paradigma en relació als serveis públics".

La consellera de Salut ha explicat que la pandèmia ha obligat els professionals de la sanitat a enfrontar-se a unes noves realitats de forma continuada, amb un virus que a començaments de març era desconegut, i ha insistit que aquesta feina haurà de continuar els propers mesos, mentre que la consellera de Presidència ha admès que aquest sectors han hagut de treballar al 200% i han estat a l'altura.

"El nivell d'implicació i esforç que han demostrat els professionals de la sanitat a tots nivells ha sigut en bona part la clau per poder fer front a aquesta pandèmia com a societat", ha assegurat Vergés.

Vergés ha subratllat que aquest reconeixement no pot limitar a "un tema puntual", per qual cosa ha afegit que als pressupostos del 2021 i 2022, s'incorporaran partides 40 milions euros cada any, la finalitat dels quals es pactarà amb els sindicats i organitzacions sanitàries.

Budó ha explicat que a la resta de col·lectius implicats en el combat contra la Covid-19 també se'ls plantejarà en els propers dies una proposta per gratificar la feina duta a terme. Des del departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques i la conselleria d'Economia s'estan estudiant aquestes compensacions, segons consellera.