Quatre territoris catalans passaran a la fase 2 de desescalada a partir del pròxim dilluns: són les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central i les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. El Ministeri ha tornat a acceptar la proposta que ha fet la Generalitat. En canvi, després de la detecció del rebrot, el Departament de Salut ha decidit no proposar el canvi de fase per a Lleida, que continuarà en fase 1 com la resta de Catalunya.

Per altra banda, el Ministeri de Sanitat també ha acceptat la unificació de Barcelona ciutat i les regions metropolitans nord i sud. Serà efectiu a partir del dilluns.

El rebrot de Lleida va començar després que la conselleria proposés el pas d'aquesta regió sanitària a la fase 1 i va continuar augmentant amb l'entrada en vigor d'aquesta, aprovada pel ministeri de Sanitat, una setmana després. És per això que la Generalitat ha descartat finalment proposar el canvi de fase de desescalada.

WhatsApp Image 2020 05 28 at 20.27.17

També passaran a la fase 2 les tres províncies del País Valencià, les províncies de Màlaga i Granada a Andalusia, la comarca del Bierzo a Castella i Lleó, les províncies d’Albacete Ciutat Reial i Toledo a Castella-la Manxa i el municipi murcià de Totana.

Quatre territoris entraran ja en l’última fase de la desescalada, la fase 3. Són l’illa de Formentera a les Balears i les illes de La Gomera, El Hierro i La Graciosa, a les Canàries.

A partir del dilluns, al voltant de 70% dels espanyols es trobaran en fase 2, el 30% en fase 1 i 45.000 persones en fase 3.

‘No’ a flexibilitzar a Madrid

“No tenim previst accedir a aquestes mesures de flexibilització”, ha respost Illa sobre les peticions d’aixecar restriccions a la fase 1 a la Comunitat de Madrid. El govern d’Ayuso havia demanat l’obertura de centres comercials o que els alumnes poguessin fer activitat presencial per preparar les proves d’accés a la universitat. “Som partidaris de cenyir-nos a allò permès en cada fase”, ha afirmat. Ha subratllat que ja estan contemplades a la fase 2 i que Madrid està fent bona feina.

“Molt tranquil” amb Lleida

Sobre el rebrot de Lleida, el ministre de Sanitat ha dit estar “molt tranquil”, i ho ha atribuït a “l’actitud de prudència de la consellera Alba Vergés”, que ha volgut “posar en valor”. Ha destacat que aquest brot s’ha detectat de manera precoç. Ha descartat d'entrada un retrocés de fase.

Ceuta no retrocedeix

El ministre de Sanitat ha explicat que el brot de Ceuta també està “sota control” gràcies al funcionament dels mecanismes de detecció precoç. “Si continua sota control, no hi ha cap indicació que ens faci preveure un retrocés de fase”, ha assenyalat el ministre.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram