"No és el moment de viatjar. Hi ha ofertes temptadores, però no és el moment de viatjar, siguin responsables". Així ho ha afirmat la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, que també ha demanat als espanyols residents a l'estranger molta "calma" i "responsabilitat" davant la crisi del coronavirus.

En una roda de premsa telemàtica des de la Moncloa, la ministra ha assegurat que el ministeri ajudarà a tornar a tots els turistes espanyols que estiguin de viatge a ser repatriats, però ha demanat "paciència" i ha avisat que s'està fent una "tria" i prioritzant aquells que estan en situació de "vulnerabilitat" com els nens o els estudiants. 

També ha volgut traslladar un missatge als més de 2 milions d'espanyols que són residents a l'estranger i els ha demanat que es quedin als països on es troben si no és "essencial" tornar i segueixin totes les mesures de sanitat. Malgrat això, ha recomanat que si algú necessita viatjar a l'estat espanyol, que es posi en contacte amb l'ambaixada o consolat per fer el retorn "de manera ordenada". 

El ministeri també ha informat que s'han disparat les trucades a les oficines exteriors del govern espanyol, amb més de 20.000 trucades, pel que han demanat "paciència" i han assegurat que totes les trucades seran "ateses". "Ningú es quedarà enrere", ha afirmat González Laya.

Malgrat l'ordre de confinament, l'espai aeri i marítim no s'ha tancat. L'estat espanyol, de moment, només ha limitat la frontera terrestre.