El coronavirus ha agafat molts catalans a fora i, després del tancament de fronteres de diversos països i també de la mateixa Unió Europea, la tornada a casa està resultant per a alguns una autèntica odissea. Tot i això, segons ha explicat aquest dimecres el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, més del 50% dels catalans que han estat atesos pel seu departament ja han pogut tornar a Catalunya.

"Dels 765 casos que hem atès (i que representen unes 1.650 persones), n'hem resolt 390", ha assegurat Solé en una entrevista a Ser Catalunya, cosa que vol dir que més de 800 catalans que eren l'estranger ja són a casa.

El conseller ha explicat que, a causa de la singularitat de cada cas, les delegacions de la Generalitat són les que estan gestionant la casuística de cada situació i país, i ha demanat a tots els catalanes que encara són fora que es posin en contacte amb elles. De fet, segons ha explicat Solé, només les delegacions de l'Argentina i Mèxic, que encara no tenen ni oficina física, ja han gestionat fins a 200 casos. 

El flamant titular del departament d'Exteriors també ha afirmat que s'ha posat en contacte amb la ministra del ram, Arancha González Laya, perquè "incideixi per evitar preus abusius en els vols comercials" i que "noliegi avions a aquelles zones on no hi ha oferta, com fan altres estats". Segons el conseller, la ministra en va "prendre nota".