L'exmagistrat progressista del Tribunal Constitucional, Manuel Aragón, ha denunciat aquest divendres que el govern de Pedro Sánchez està vulnerant la Constitució espanyola en la gestió de la crisi del coronavirus.

En un article a El País, Aragón critica les rodes de premsa "presidencials" de Sánchez, "difícilment concebibles en qualsevol país democràtic", així com "l'inadequat llenguatge del president, utilitzant el tuteig paternalista al dirigir-se als ciutadans". 

En aquest sentit, el magistrat recorda que la nació espanyola és únicament representada pel Congrés dels Diputats i l'Estat pel Rei. "El president del govern espanyol representa el poder executiu, res més", ha assegurat.

El més greu per Aragón és "l'exorbitant utilització de l'estat d'alarma". Pel magistrat, aquesta mesura "no pot legitimar l'anul·lació del control parlamentari del govern".

Segons Aragón, l'estat d'alarma tampoc permet "la suspensió generalitzada del dret a la llibertat de circulació i residència dels espanyols", restriccions que només poden adoptar-se en l'estat d'excepció, segons el mateix magistrat emèrit.

Finalment, Aragón nega que l'estat d'alarma doti de "poders omnímodes" a l'Estat. "Inclús en casos d'emergència nacional, la nostra Constitució posa límits al dret d'excepció".