L'Estat Major de Defensa (EMAD) de l'exèrcit espanyol, s'ha queixat per escrit a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, després de reconèixer que moltes de les seves activitats en aquest territori no són prou efectives en la lluita contra el coronavirus.

Mitjançant una carta, avançada per l'ABC, els militars espanyols admeten que moltes de les tasques que els són encomanades no les poden arribar a fer per diverses causes, principalment perquè arriben tard i ja se les troben fetes o perquè els responsables de les instal·lacions on havien de treballar prefereixen que els militars no hi intervinguin.

A més, l'EMAD assenyala com a culpable d'aquestes "incidències" la Generalitat, a qui considera responsable de suposades descoordinacions a l'hora d'executar l'operació militar Balmis. Sempre segons el mitjà esmentat, els militars criden l'atenció de Cunillera perquè es tracta de fets que succeeixen "a la Comunitat Autònoma de la seva responsabilitat" i per això reclamen que s'optimitzin "els recursos" militars en territori català.

De fet, els militars demanen a la delegació del govern espanyol que se'ls tramitin les peticions de desinfeccions de la manera més actualitzada possible" amb l'objectiu d'arribar "més ràpid i millor a les residències que més ho necessiten". I sobretot, no trobar-se que bombers o empreses privades ja han fet la feina que se'ls hauria encomanat a ells.

L'exèrcit admet, en l'esmentada nota, que en diverses residències de gent gran se'ls ha denegat l'entrada, en d'altres s'han trobat que ja estaven desinfectades i finalment també n'hi ha on un dia se'ls cancel·la la petició i l'endemà se'ls torna a fer. Per tot això l'EMAD considera que no s'optimitzen els seus recursos, és a dir, que a Catalunya no són eficients.