La pandèmia es va expandint, de nou, per tot Espanya. No només es veu en el número de contagis que cada dia comunica el Ministeri de Sanitat, sinó també en els brots que es detecten. Segons ha informat el mateix Salvador Illa, en aquest moment hi ha 412 brots actius a l’Estat espanyol, que en són 51 més que l’última actualització, de dilluns passat. Tenen 4.800 casos associats. Des que va acabar l’estat d’alarma s’han detectat 527 brots de la pandèmia a gairebé tots els territoris.

El ministre de Sanitat ha informat d’aquestes dades en la seva compareixença en comissió al Congrés, on no hi compareixia des del passat 24 de juny. El dirigent socialista ha subratllat, de nou, que la majoria de brots estan associats a l’àmbit social, i que estan augmentant en les reunions familiars i d’amics, així com a l’oci nocturn. Per tot això, ha fet una nova crida a seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries: mascareta, rentat de mans i distància interpersonal. També ha demanat reduir el nombre de contactes. Les relacions socials han de ser "diferents".

 

El ministre de Sanitat ha incidit en la necessitat de fer cas a les autoritats sanitàries autonòmiques. Ha defensat que les comunitats estan actuant correctament per fer front als rebrots de coronavirus, prenent mesures amb suport judicial, i que compten amb tot el suport del govern espanyol i del Ministeri de Sanitat.

Malgrat els rebrots, el ministre ha volgut deixar clar que estem en una situació de control. "El virus no se n'ha anat i que hem de conviure amb ell", ha reiterar. Ha subratllat que tots els països estan experimentant rebrots i que "probablement això seguirà fins que tinguem una vacuna o un tractament".

Tot i la quantitat de rebrots, Illa ha assenyalat que "no hi ha cap zona descontrolada a Espanya". Els brots de Catalunya i l'Aragó estan "en fase de control".

 

No toca estat d'alarma

En resposta a la dreta, Salvador Illa ha tornat a tancar la porta, ara per ara, a recuperar l'instrument de l'estat d'alarma. Ara la situació del virus és de "control" i cal respondre als brots amb la legislació ordinària, com s'està fent, i no amb mecanismes excepcionals. El ministre ha reiterat que els governs autonòmics disposen dels instruments necessaris.