"S'ha de parar i no es fa". Aquest és el motiu pel qual ERC tornarà a abstenir-se en la votació sobre la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus que aquest dijous s'està debatent al Congrés dels Diputats.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que la seva formació donarà suport a algunes de les mesures econòmiques, socials i laborals que es presenten però que, novament, s'hi tornaran a abstenir perquè "la pròrroga no és nova".

El dirigent d'ERC ha considerat que ara "s'ha de parar" i s'ha preguntat per què no s'ha modificat el punt de l'estat d'alarma que prohibeix els desplaçaments. En la mateixa línia, Rufián ha apuntat que "no té cap sentit que milions de nens no puguin sortir a jugar ni cinc minuts però els carrers de les ciutats estiguin plens de repartidors de menjar a domicili".

"No tenim mania a l'exèrcit"

La militarització és un altre dels motius pels quals la formació independentista s'abstindrà en la votació d'aquest dijous: "No tenim mania a l'exèrcit, però tenim memòria".

Gabriel Rufián ha insistit que el seu partit no té en compte "el color de l'uniforme de l'exèrcit o la bandera que porta si ve per donar un cop de mà". Ara bé, el que ha criticat amb duresa és que "el país es gasti cada any més d'11 milions d'euros en pressupost militar i després quan arriba una pandèmia no tingui mascaretes suficients".

Els "pactes de la Moncloa"

Rufián també ha desdenyat l'oferta del president Sánchez per assolir uns pactes de la Moncloa per sortir de la crisi del coronavius, ja que afirma que aquell acord de 1977 es va fer malament i que és "absurd" plantejar-ho ara com a solució a la pandèmia.

"El que tenim per davant no es tanca amb la cúpula de quatre partits, un exèrcit i un Rei tancats en un despatx de la Moncloa", ha dit al Congrés, subratllant que "no hi haurà pacte que valgui" a Espanya sense haver aconseguit abans un pacte a la Unió Europea i sense pactes en comunitats com el País Basc o Catalunya.

A més, ha qüestionat les bondats d'aquells acords del 1977 perquè "les suposades contrapartides socials del presumpte miracle dels pactes de la Moncloa mai no van arribar, les contrapartides van ser saudites i ja se sap a qui van arribar. "La resposta (a l'actual pandèmia) no pot ser reeditar allò que es va fer i es va fer malament fa 40 anys —ha emfatitzat—. La resposta va molt més enllà".