El pla de 200.000 milions d’euros que el govern espanyol ha presentat per fer front al coronavirus contempla una partida de gairebé 30 milions per a la investigació “per desenvolupar una vacuna o una cura per al Covid-19”. Tota aquesta partida se centralitza des de centres de Madrid, la qual cosa ha provocat malestar entre els investigadors catalans.

En concret, es tracta de 29,65 milions d'euros, dels quals 4,5 milions es destinaran al Consell Superior d’Investigacions Científiques —específicament, al Centre Nacional de Biotecnologia de Madrid—, mentre que els restants seran per a l’Institut de Salut Carlos III, que està adscrit a la Secretaria d'Estat d'Universitats.

Captura de pantalla 2020 03 17 a les 20.13.25

El Ministeri de Ciència i Innovació ha explicat que l'Institut de Salut Carlos III destinarà 24 milions a “subvencions de concessió directa per a projectes i programes d’investigació del nou coronavirus". Segons el ministeri, "l’Institut desenvoluparà un programa urgent d’ajudes per a projectes i programes que tinguin com a objectiu generar coneixement sobre la infecció, analitzar i conèixer la biologia del virus; desenvolupar noves opcions terapèutiques i profilàctiques, incloses vacunes; desenvolupar un sistema epidemiològic de vigilància i analitzar el seu impacte des del punt de vista dels serveis sanitaris".