Quan ja és un fet que els alumnes no tornaran a les aules aquest curs a conseqüència del coronavirus, el Departament d'Educació treballa per iniciar el curs vinent al setembre amb "tot l'alumnat" però distribuït en més espais i amb la meitat de l'aforament per aula, cosa que requerirà més docents.

Així ho ha explicat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a Ràdio 4, on ha afegit que és "prioritari tenir tot l'alumnat sempre", especialment els de 0 a 12 anys.

Bargalló ha explicat que Educació continua treballant per poder obrir les escoles al juny però que això s'haurà d'anar fent segons l'evolució de la pandèmia als territoris. Per fer-ho cal que el territori en qüestió estigui en fase 2 i quan sigui així s'obriran "per qüestions diverses". En primer lloc, per acompanyar els alumnes que canvien d'etapa però també per poder fer tutories "voluntàries" que permetin als docents establir en quina situació es troba l'alumne de cara a com ha de començar el curs vinent.

Amb totes les condicions

"Al setembre sí que obrirem amb totes les condicions", ha indicat. En aquest sentit, la previsió és que una aula pugui acollir "per regla general la meitat dels alumnes que acollia fins ara" i per això es treballa "escola per escola" per saber quins espais tenen i quins es podrien habilitar per ser aules a partir del setembre. També caldrà adaptar els horaris d'entrada i sortida en alguns centres per evitar aglomeracions.

Aquesta manera de fer és essencial en l'etapa de 0 a 12 anys i, tot i que es voldria per a tot l'alumnat en general, el conseller ha reconegut que amb alumnes més grans és "més plantejable fer algun tipus d'alternativitat". Tot i això, l'objectiu és arribar a tots: "Si anem millorant com ara fins al setembre hem de poder mirar de garantir escola per escola d'acollir tot l'alumnat sempre".

A banda de més espai, ha reconegut que caldran "més professors" i ha assegurat que cal tenir els recursos necessaris per fer-ho a través d'aportacions de la Unió Europea, de l'Estat i amb l'aixecament del límit de despesa.

Llars d'infants

En canvi, no ha pogut garantir que també puguin obrir les llars d'infants al juny, ja que ha explicat que tenen especificitats que dificulten complir les distàncies de seguretat i necessiten tenir tota la informació de les autoritats sanitàries per decidir. Dijous hi ha una altra reunió entre consellers de les comunitats i la ministra d'Educació, Isabel Celaá, on espera obtenir més informació sobre això.

Ha afegit, però, que la decisió no ha de ser només de l'escola sinó que calen "decisions comunitàries", en referència a habilitar un permís retribuït per l'atenció als fills o habilitar altres espais que no són llars d'infants. En canvi, sí que s'ha mostrat optimista de cara al setembre: "Al setembre sí que veig les llars d'infants obertes sense problema, amb canvis en nombre de nois o professors" . 

Escoles i instituts oberts "tot l'estiu"

Bargalló ha confiat que al juliol "tothom estarà en fase 2" i per tant que les escoles hagin pogut anar obrint i es mantinguin obertes per a casals i altres activitats. "Les escoles quan obrin al juny hauran de mantenir-se obertes tot l'estiu per acollir aquestes activitats quan calgui", ha declarat.