L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultutal ja havien ajornat tots els actes públics previstos pels propers 15 dies i havia aplicat el teletreball pels seus treballadors com a mesura de prevenció pel coronavirus. Les noves mesures del decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez, però, els semblen que arriben tard i no són adequades. Les dues entitats sobrianistes han criticat durament "la recentralització de les competències" i la "suspensió dels Mossos i el departament de Salut". 

L’ANC ha lamentat que l'estat espanyol hagi mostrat l"a seva incompetència mentre fa una invasió de competències". "Un 155 a Catalunya mentre mantenen trens, vols, anar a la feina, sense confinar Madrid", han manifestat a Twitter. 

Paluzie ha criticat la visió territorial de Sánchez, que titlla de voler mostrar "espanyolisme i incompetència" en la gestió de la crisi. Critica, també, que es vulgui inbisivilitzar el Govern. 

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, acusa Sánchez de defensar "l'estat de les autonomies" quan li convé i ha criticat que en el seu discurs, el preisdent espanyol no expliqués mesures per lluitar contra la pandèmia. "Descriu una recentralització en tota regla", ha dit a Twitter.