El setmanari Der Spiegel, el principal d'Alemanya, ha insistit que el nucli del coronavirus a Espanya és Madrid, i que la gestió en un primer moment no va ser encertada i hi va haver descontrol. "El centre del brot a Espanya és la capital de Madrid. Allà el virus va començar a propagar-s'hi sense control. Tot i això, el govern autonòmic no va imposar cap toc de queda durant molts dies. "No sé com tancar Madrid", va indicar la presidenta autonòmica conservadora", assenyala.

Segons Der Spiegel, el govern espanyol va actuar amb passivitat davant la malaltia, i ara ha hagut d'accelerar: "Durant molt de temps, el govern espanyol va evitar adoptar mesures dràstiques en la crisi del coronavirus, i ara està paralitzant la vida pública i la indústria del turisme. Les xifres dramàtiques no deixen lloc a cap altra opció", indica.

"Espanya queda aturada", titula Der Spiegel

El setmanari es pregunta com afectarà tot plegat la pròxima temporada turística. "El turisme és l'ànima d'Espanya. El 15% de la producció econòmica prové d'aquest sector. I aquest es pot col·lapsar en els pròxims mesos", indica, un fet que condiciona l'actuació del govern espanyol.

Segons Der Spiegel, va ser una imprudència la manifestació del Dia de la Dona a la capital espanyola. "Fa una setmana més de 100.000 homes i dones van manifestar-se a Madrid. Fernando Simón, el comissionat d'epidèmies del govern espanyol, va aconsellar no participar en la manifestació. Els manifestants anaven molt junts. Dues ministres i la dona del president, Begoña Gómez, van encapçalar la marxa, i les tres ara estan malaltes amb coronavirus", manifesta.