Juntament amb la pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus, fins al 26 d’abril, el govern espanyol ha aconseguit convalidar aquest dijous tres decrets de lluita contra la pandèmia. Es tracta de diversos paquets de mesures aprovats per fer front a les conseqüències econòmiques, socials i laborals que ha deixat el virus. Entre ells, el que establia un permís per als treballadors no essencials. Tots tres han sortit endavant gràcies a l'abstenció de l'oposició, que els han considerat “insuficients” i fins i tot en alguns casos “equivocats”. Tots tres hauran de ser tramitats com a projectes de llei per la via d'urgència.

El decret que establia el confinament total, amb permís obligatori retribuït i recuperable, ha sortit endavant amb 194 vots a favor, 139 en contra i 14 abstencions. Tant ERC com JxCat, a més de Ciutadans, hi han votat a favor. El PP, Vox i la CUP, en canvi, hi han votat en contra. El PNB, molt crític per afectar indústries com la siderúrgia, s’ha abstingut. Els tres partits independentistes catalans han coincidit a exigir que s’allargui l’enduriment del confinament. El permís finalitza aquest mateix dijous. Dilluns, els treballadors no essencials podran tornar a les empreses.

El mateix camí ha seguit el decret econòmic del 31 de març, que inclou una cinquantena de mesures, com les mesures per ajudar els llogaters, la moratòria de les cotitzacions per als treballadors autònoms o el subsidi per a les treballadores de la llar i per als treballadors temporals acomiadats pel coronavirus. Ha rebut 171 vots a favor i 174 abstencions. El PP, Vox, ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu i el BNG s’han abstingut. La CUP hi ha votat en contra. La majoria han coincidit a considerar-lo “insuficient” i “poc consensuat”.

El decret de mesures laborals, que entre altres coses declara improcedent l’acomiadament sota el pretext del coronavirus, ha sortit endavant amb 188 vots a favor, 138 en contra i 21 abstencions. ERC, JxCat, Ciutadans i el PNB hi han votat a favor. EH Bildu s’ha abstingut. El PP, Vox i la CUP hi han votat en contra.