La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha volgut donar normalitat al moment que viu ara el país i ha relacionat la crisi del coronavirus amb el canvi de paradigma en segons quins aspectes. En una entrevista a Ràdio 4, per Cunillera l'estat d'alarma és el que "dona excepcionalment" un poder a l'estat espanyol per prendre decisions i recorda que així "s'ha decidit des del Congrés dels Diputats". Per tot plegat, conclou: "No sé de què parlem quan el president Torra demana recuperar les competències, no s'han tret a cap autonomia". I limita la funció del govern català al que considera que li pertoca: "El president Torra està fent de president, fent allò que ha de fer".

La periodista Gemma Nierga li ha demanat que concretés les competències o es posessin sobre la taula alguns exemples i Cunillera no ha volgut entrar en cap mena de concreció: ni sobre els horaris per franges horàries del desconfinament de nens i nenes que proposa la Generalitat, el debat que hi va haver sobre la Conca d'Òdena o la distribució i l'adquisició de mascaretes i d'altres materials sanitaris. Un únic missatge: no hi ha debat sobre les competències.

Sense entrar en detall, Cunillera considera que les discrepàncies entre administracions són positives però que aquests criteris, si es magnifiquen, poden fer entrar "en una altra dinàmica que ja no va lligada al debat". I cita l'exemple, sense posar noms, de la idea que en una Catalunya independent no hi haurien tants morts: "És un error, qui ho hagi dit s'ha equivocat i segur que quan ho ha pensat, després no ho hagués dit".

En clau de gestió del seu partit, el PSOE, Cunillera lloa que s'hagi posat al capdavant de les rodes de premsa el comitè tècnic liderat pel director d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón. I sí admet que la presència de les forces de seguretat estan relegades a la situació concreta que es viu, "hi ha moments i moments". Per això, situa l'ara en un punt de transició i desescalada on "es pot parlar d'un altre format" i de la mateixa manera que "aleshores va ser útil, ara ho és menys" comptar en una roda de premsa amb la presència de militars, policia nacional i guàrdia civil.