Gairebé des del primer minut, el govern espanyol ha advertit que l’estat d’alarma declarat pel coronavirus s’haurà d’allargar més enllà de les dues setmanes previstes legalment. Per a fer-ho, com estableix la Constitució espanyola, necessiten de l’autorització del Congrés dels Diputats amb majoria simple. Per aquest motiu, el PSOE i Unidas Podemos han demanat la celebració d’un ple de la cambra. Aquest tindrà lloc el pròxim dimecres 25 de març a les tres de la tarda.

En el ple de la setmana que ve, es debatrà i votarà la convalidació de fins a cinc decrets del govern espanyol que no poden esperar, com el que elimina l’acomiadament per baixa mèdica o els dos decrets de mesures econòmiques i socials per fer front al coronavirus. L’últim punt de l’ordre del dia és “en el seu cas, la sol·licitud d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma”. Per aprovar-la n'hi ha prou amb la majoria simple de la cambra baixa, és a dir, més  que no.

En la seva compareixença avui davant del Congrés per informar de l'estat d'alarma, el president espanyol Pedro Sánchez ha advertit que "el més dur encara ha d'arribar, quan el nostre sistema sanitari rebi l'impacte del major nombre de persones contagiades, quan s'acumulin els dies d'aïllament, quan es manifestin les conseqüències econòmiques de l'emergència". Des del primer dia l'executiu de coalició ha advertit que probablement s'haurà d'ampliar l'excepcionalitat.

El ple d'avui, per les circumstàncies, ha estat inusual. L’hemicicle estava pràcticament buit. Hi havia el president del govern espanyol, cinc ministres, cinc membres de la Mesa del Congrés, el secretari general de la cambra, dos lletrats, dos fotògrafs d’EFE en règim de pool, un uixer i una taquígrafa. En total, divuit persones. Alguns portaveus, com Laura Borràs o Mireia Vehí, han preferit confinar-se com estableixen les sanitats sanitàries i no acudir al ple. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, duia guants de làtex. Un diputat de Vox anava amb mascareta.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, Espanya i el món