El Congrés ha aprovat el decret que allarga els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny. Ha obtingut el suport de PP i Cs així com d'ERC, JxCat, el PNB i EH Bildu. S'han abstingut la CUP, el BNG i Vox. Cap partit ha votat en contra. L'oposició ha criticat mancances del decret i, per això, es tramitarà com a projecte de llei. La dreta espanyola ha aprofitat la presència de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per retreure a l'executiu l'acord amb EH Bildu sobre la derogació de la reforma laboral. Díaz ha instat els grups parlamentaris a "aprendre dels interlocutors socials" i ha remarcat que són mesures acordades amb sindicats i patronal la qual cosa reafirma la seva "legitimitat i eficàcia".

La ministra de Treball ha recordat que el decret "no és un punt final" perquè obre la porta a prorrogar la "protecció" més enllà del 30 de juny per als sectors més afectats amb el diàleg a la comissió tripartida. També ha lloat la "maduresa" de sindicats i patronal i ha argumentat que el diàleg "serveix per assegurar que les bases de la recuperació seran més fermes"

Díaz ha defensat que la mesura és "clau" per evitar acomiadaments. "Hem aconseguit per primer cop afrontar una crisi sense recórrer a la destrucció massiva de llocs de treball", ha dit. La pròrroga dels ERTO és una "norma evolutiva", "adaptable", que "incentiva la reincorporació al treball" i que "garanteix el bon ús dels fons públics" amb la "clàusula de salvaguarda dels llocs de treball", ha afirmat Díaz.

Segons la ministra de Treball, la fórmula dels ERTO implica la incorporació d'Espanya en el sistema de protecció dels llocs de treball europeu perquè aconsegueix "neutralitzar l'impacte de l'anomalia" del mercat laboral d'Espanya, és a dir, la "precarietat i temporalitat extrema". Díaz ha defensat que els ERTO són una eina "imprescindible per caminar cap a la normalització de l'economia". "Han d'anar evolucionant fins que deixin de ser el nucli central de la nostra acció", ha dit Díaz, que ha afirmat que aquest decret "marca un retorn pautat de l'activitat econòmica".

Retreuen mancances del decret

El diputat d'ERC Jordi Salvador ha avançat el suport dels republicans però ha criticat aspectes del decret. Salvador ha dit que "l'aspecte que més mal els fa" és que es mantingui l'exoneració de quotes de les empreses a la Seguretat Social, ha argumentat que "no té cap sentit" i ha demanat que es deixi de "buidar la caixa de la Seguretat Social". Segons ERC, cal compensar aquesta manca d'ingressos amb partides pressupostàries i no préstecs.

El diputat de JxCat Genís Boadella ha defensat que davant la "situació excepcional", el seu partit entén que el decret inclou "una sèrie de mesures que fan falta". Tanmateix, Boadella ha dit que fan falta "retocs", ha criticat la manca de "planificació" del govern espanyol i ha demanat més diàleg amb la resta de partits.

El diputat de la CUP Albert Botran ha criticat que les mesures obeeixen més "al mandat de la patronal" que "als consensos socials i al sentit comú". Botran ha afirmat que el decret té "forats" com les excepcions que permeten l'acomiadament de treballadors en alguns supòsits o el fet que s'hi puguin acollir empreses amb filials a paradisos fiscals.

Derogació de la reforma laboral

El PP o Vox han aprofitat per criticar l'acord de la setmana passada amb EH Bildu per derogar la reforma laboral. En canvi, el diputat dels independentistes bascos Oskar Matute ha argumentat que és necessari i ha avisat que els ERTO quedaran en un simple "efecte balsàmic" si quan s'acabi la seva vigència els treballadors es troben amb "un mercat laboral caïnita".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram