Feia dies i dies que els alcaldes de la zona ho exigien. I finalment avui el govern espanyol ha publicat al BOE l'ordre per la qual s'atorgarà la baixa per incapacitat temporal als treballadors de la Conca d'Òdena, territori confinat des d'abans de la implantació de l'estat d'alarma. La norma serà aplicable tant per als qui viuen dins dels quatre municipis afectats —Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena— i han de sortir-ne per treballar, com per als qui venen de fora per anar a la feina. Això sí, només servirà per als que presten serveis essencials. 

La mesura tindrà efectes retroactius, és a dir, que la baixa tindrà vigència des del dia que es va decretar el confinament, el 13 de març. El text publicat al BOE no menciona explícitament cap dels municipis afectats, però expressa que "amb caràcter excepcional, i amb efectes des de l’inici de la situació de confinament, i mitjançant el corresponent comunicat de baixa, s’estendrà aquesta protecció a aquells treballadors obligats a desplaçar-se de localitat i tinguin obligació de prestar els serveis essencials als quals es refereix al Reial decret llei 10/2020, sempre que s’hagi acordat el confinament de la població on tingui el seu domicili i li hagi estat denegada de forma expressa la possibilitat de desplaçar-se per l’autoritat competent, no pugui realitzar el seu treball de forma telemàtica per causes no imputables a l’empresa per a la qual prestés els seus serveis o al mateix treballador i no tingui dret a percebre cap altra prestació pública". 

Segons estableix la nova directriu, tots els treballadors afectats hauran d'acreditar a través d'un certificat que haurà d'expedir el seu ajuntament que tenen prohibit desplaçar-se. A banda, també hauran de demostrar que no tenen manera de prestar el seu servei per via telemàtica amb un document o declaració responsable de l'empresa o administració pública per la qual treballin.