A mesura que passen les hores, el govern espanyol va perdent més llençols de la bugada. Ara ha estat Coalició Canària qui ha decidit que ja no votarà a favor, que no pot donar suport a la nova pròrroga de l’estat d’alarma. El comitè nacional del partit ha acordat que la seva diputada, Ana Oramas, s’abstindrà “per responsabilitat”. Tot plegat complica una mica més els números a Pedro Sánchez. Tant Ciutadans com el PNB serien imprescindibles per a facilitar els plans de desescalada de La Moncloa.

Amb els cops de porta del PP i ERC, el govern espanyol comptaria amb 161 vots a favor, comptant que la resta de formacions minoritàries li mantinguessin el suport. A l’altra banda, tindria 166 vots en contra. D’aquesta manera, els deu diputats de Ciutadans i els sis del PNB serien imprescindibles. Cap dels dos grups podria votar en contra. És més, un d’ells hauria de votar-hi a favor i l’altre abstenir-se perquè sortissin els números.

Només un canvi de plans del PP de Pablo Casado, que no revelarà el vot fins el ple de demà, podria desactivar Urkullu i Arrimadas. Si els populars hi votessin a favor o s’abstinguessin, la quarta pròrroga se salvaria sense més negociacions.

Cops de porta del PP i ERC

A primera hora d’aquest dilluns, va ser Pablo Casado qui hi va tancar la porta. En una entrevista a Onda Cero, el cap de l’oposició va avisar que “a dia d’avui no podem donar suport a la pròrroga”. Després va mantenir una trucada de telèfon amb Sánchez, una hora que no va servir de res. Tant és així que el ministre José Luis Ábalos va sortir al faristol de La Moncloa amb un to amenaçant: l’oposició serà responsable d’un possible repunt si tomba el decret d’estat d’alarma.

A la tarda, va ser el torn d’un dels principals socis de l’executiu, Esquerra Republicana. L'executiva d'ERC va decidir votar en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus que tindrà lloc dimecres al Congrés. Així ho van acordar formalment en una reunió de l’executiva, després de diversos dies reclamant la fi el comandament únic i el retorn de les competències en la fase de desescalada.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món