El govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos perd suport en plena pandèmia del coronavirus. Així es desprèn de l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dimarts. Segons l'estimació de vot, l'executiu perdria més de mig punt respecte de l'anterior onada, del mes d'abril. Tot i així, continuaria situant-se per sobre del resultat que van obtenir les dues formacions el 10 de novembre. A la banda de la dreta, el PP i Vox també perdrien votants, que captaria un renovat Ciutadans, qui més creix amb diferència. Pel que fa a l'independentisme, ERC i JxCat també caurien però la CUP pujaria lleugerament.

El PSOE tornaria a ser la primera força, amb el 31,1% dels vots, una dècima menys que ara fa un mes, però a onze punts del PP. El seu soci, Unidas Podemos, perdria fins a mig punt, passant del 12% d’intenció de vot a l’11,5%. Això sí, els de Pablo Iglesias serien la tercera força. En total, el govern espanyol de coalició perdria sis dècimes respecte de l’últim baròmetre. Junts sumarien el 42,6% dels sufragis. Tot i això, continuen situant-se per sobre del resultat obtingut a les urnes al 10-N, quan junts van sumar el 40,8% de les paperetes.

A la banda de la dreta, també hi ha moviment, tot i que no s’alterin les posicions dins del bloc. El PP seria la segona força al Congrés però perdria vuit dècimes respecte de l’últim baròmetre, passant del 21,1% al 20,3%. Per la seva part, l’extrema dreta de Vox seria la quarta força, perdent un 1,7% dels vots, fins al 11,3%. Tots aquests vots els captaria Ciutadans, renovat amb el nou lideratge d’Inés Arrimadas i el seu canvi d’estratègia. L'enquesta va ser feta durant l'acord amb La Moncloa. La formació pujaria gairebé tres punts, del 7,6% fins al 10,5% dels sufragis. Les dretes sumarien el 42,1%.

Per darrere se situarien ERC (2,9%) i JxCat (1,2%), que retrocedirien respecte de l’anterior baròmetre. Per la seva part, la CUP pujaria una dècima, del 0,6% al 0’7% d’intenció a tot l’Estat.

Tots suspenen

Pel que fa a la valoració dels principals líders polítics espanyols, tots suspenen sense excepció. El més ben valorat, a les portes de l'aprovat raspat, és Pedro Sánchez amb un 4,9. Per darrere se situen Inés Arrimadas (4,3), Pablo Casado (3,8), el vicepresident Pablo Iglesias (3,6) i l’ultadretà Santiago Abascal (2,6).

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram