La crisi sanitària del coronavirus ha enxampat molts catalans voltant pel món. Gairebé 1.300 d'aquests encara són en països estrangers pendents de ser repatriats perquè les tarifes són desorbitades. Així ho ha confirmat el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, en una entrevista a l'ACN, en la qual reclama a la ministra espanyola del ram que intervingui per controlar els preus que imposen les aerolínies. 

"La situació és prou complexa perquè les aerolínies acabin fent negoci", lamenta Solé. Des de la conselleria posen de manifest que mentre d'altres països europeus s'han activat per oferir i organitzar vols de repatriació a preus econòmics o fins i tot gratuïts, Espanya només els està coordinant, sense intervenir en les tarifes. És en aquest sentit que el govern català exigeix que es garanteixin preus "assequibles". 

Per la part que li toca, Solé -que ha pres possessió del càrrec en plena pandèmia, en substitució d'Alfred Bosch- s'ha compromès a "donar resposta" i "acompanyar els catalans penjats a l'estranger que volen tornar a casa. En aquesta missió, assegura el conseller, juguen un paper clau les delegacions del Govern a l'exterior, ja sigui per "facilitar el retorn" o bé per millorar les condicions de la situació de confinament de tots aquells qui hagin quedat atrapats fora de Catalunya. Des del seu punt de vista, aquesta constatació "demostra" que les delegacions de la Generalitat" són "eines molt útils". 

L'exalcalde d'Agramunt i diputat d'ERC al Parlament, Bernat Solé, va ser nomenat fa una setmana per ocupar el departament que Alfred Bosch va deixar a principis de març, arran d'un escàndol d'assetjament sexual d'un assessor seu que ell no va gestionar com fixaven els protocols.