El líder del PP, Pablo Casado, ha carregat aquest divendres contra el govern espanyol per "posar en dubte el mètode de recompte de les víctimes" per coronavirus i ha exigit la compareixença del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, perquè informi del número de morts reals. Al seu entendre, és "essencial que un país que es respecta a si mateix" com Espanya pugui "homenatjar als morts, però també tenir la certesa de quants són".

Casado, que ha visitat un economat de Càritas al barri madrileny de Tetuan, s'ha pronunciat així després del nou sistema de recompte de morts. En concret, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres una nova ordre, que en modifica una de publicada el passat 15 de març, per la qual obliga les comunitats autònomes a comunicar els casos morts amb infecció pel nou coronavirus, independentment del lloc de la mort.

En la nova normativa s'estableix que les autonomies hauran d'informar sobre tots els casos confirmats mitjançant PCR o test ràpid, aquells que han presentat símptomes o que són asimptomàtics en el moment de la prova, així com del total de casos confirmats de coronavirus en professionals sanitaris.

"Preocupació"

Aquest matí, a Twitter, Casado ja havia dit que és "lamentable que el govern posi avui en dubte el recompte de víctimes de Covid-19", mentre havia criticat de nou que Pedro Sánchez es negui a "decretar dol", prohibint a més "als seus alcaldes que ho facin".

I aquest mateix missatge ha exposat en la seva intervenció --abillat amb una màscara que no s'ha tret en cap moment-- després de visitar l'economat de Càritas. Així, després de lamentar que Espanya "s'apropi a gairebé 20.000" morts en total per culpa del coronavirus, ha expressat la seva "gran preocupació en escoltar el govern posar en dubte el mètode de recompte de les víctimes".

"Crec que és essencial que un país que es respecta a si mateix com és Espanya, puguem homenatjar als morts però també tenir la certesa de quants han estat", ha manifestat, per afegir que hi ha "massa famílies" que no han pogut acomiadar-los ni acompanyar-les "per desgràcia ni si més no en el seu enterrament".

Hereus no paguin impost de Successions

Casado ha afirmat que, "per desgràcia, tot sembla indicar que poden ser moltes més les víctimes, com alguna comunitat o ajuntament ja estan assenyalant". De fet, ha assegurat que "avui els experts del govern ja ho han reconegut".

Per això, ha anunciat que el PP sol·licitarà la compareixença en el Congrés del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, com a "competent" en les dades de Registre Civil i de les defuncions perquè "informi a tot Espanya de quantes víctimes ha causat ja el Covid-19". "Només així podrem rescabalar el dolor a les famílies", ha manifestat.

Casado ha recordat que el PP ja ha plantejat mesures com que els hereus dels morts no hagin de pagar l'impost de successions o donacions; o que aquelles persones que han quedat en situació de vulnerabilitat puguin tenir ajuts socials.