A desgana, però fins ara el Partit Popular ha donat suport a Pedro Sánchez en gairebé totes les mesures de lluita contra el coronavirus, començant per l’estat d’alarma i les seves tres pròrrogues. En el desconfinament, però, aquesta lleialtat s’esquerda. Un cop més, el cap de l’oposició, Pablo Casado, ha denunciat haver-se assabentat dels plans de La Moncloa a través dels mitjans de comunicació. Si a això se li suma el distanciament dels partits independentistes i nacionalistes, incloent-hi ERC i el PNB, la majoria que ha permès tot això ara està en perill.

Abans que el president presenti el pla de desescalada davant dels mitjans de comunicació, Pablo Casado ha assegurat que no podia opinar sobre aquest, perquè “torno a assabentar-me’n pels mitjans de comunicació”. El dirigent conservador ha lamentat que no se l’hagi informat “com a cap de l’oposició”. I no s’ha estalviat els retrets cap a La Moncloa: “Així difícilment se’ns pot demanar lleialtat, més enllà de la que estem tenint, que és molta”.

“Així difícilment es pot receptar unitat si ni tan sols se’ns informa del que pretenen fer i que afectarà milers d’ajuntaments on governem i almenys sis autonomies on el PP lidera el govern”, ha continuat el líder estatal del PP. A això se li suma la manca d’acord sobre la comissió de reconstrucció del Congrés, que el PSOE i Unidas Podemos han registrat a la cambra baixa sense pactar-ne els termes.

ERC també s’allunya

Pedro Sánchez té avui més lluny el principal partit de l’oposició, que ha permès aprovar amb facilitat la majoria de mesures, però també es distancia dels seus socis. Aquest dilluns, ERC va enviar un avís a navegants: s’ha acabat facilitar les pròrrogues de l'Estat d'Alarma al Congrés. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va anunciar, després d'una nova reunió de la direcció del partit, que si el govern espanyol no retorna les competències a Catalunya, el seu partit "no tornarà a facilitar" cap nova pròrroga i hi votarà en contra.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món