La gestió del governador de Califòrnia, Gavin Newsom, per fer front a la pandèmia del coronavirus està sent més aplaudida que la del president Donald Trump. Segons una enquesta de la Universitat de Monmouth, Newsom rep l'aprovació del 74% de la seva població, per damunt del 50% de Trump.

Les mesures que vol prendre a la costa oest i que ja ha anunciat que ampliarà són més estrictes amb el confinament total. Una d'elles per poder dur a terme el seu pla de xoc és considerar Califòrnia com un estat nació.

Des de la revista econòmica Bloomberg ja se'n fan ressò d'aquesta idea i de com pot afectar a l'economia. En declaracions al canal televisiu MSMBC, el governador va anunciar que adquirirà els subministraments hospitalaris que el govern federal ha estat "incapaç de proporcionar" i "exportarà cap a d'altres estats que ho necessiten" ara mateix.

D'entrada, vol combatre la crisi alimentària que se'n deriva i també repartirà 200 milions de mascaretes a través del teixit social que té un poder adquisitiu superior i al qui, ara mateix, se'l pot reclamar més esforços.

bloomberg

Per tot plegat, també ha tret del calaix una idea que ja va defensar quan va prendre càrrec l'any passat: reorientar la relació de Califòrnia amb la capital dels Estats Units, Washington. Actualment, aquesta regió representa el 15% de totes les contribucions individuals al Tresor del país i Newsom considera que "el govern federal ja no és un soci fiable en la prestació d'atenció sanitària, donar suport als immigrants, les persones LGBTI i en protegir el medi ambient". I demana: "Forjar el nostre propi camí".

Molts analistes, col·loquen aquesta pandèmia com una batalla electoral pel 2024 i Newson, del Partit Demòcrata, podria tenir un paper important.