Des de Junts per Catalunya estan oberts a "canviar el no" a la pròrroga de l'estat d'alarma que es votarà dimecres al Congrés. Per a això, el govern espanyol haurà de recollir les seves peticions, entre aquestes la de retornar les competències a la Generalitat. Segons confirmen fonts de JxCat a ElNacional.cat, Laura Borràs i la vicepresidenta Carmen Calvo van conversar diumenge durant mitja hora. La portaveu de JxCat li va fer arribar els seus cinc reclams durant la conversa.

La principal petició que fan des de JxCat és que s'habiliti el president de la Generalitat, com la resta de presidents autonòmics, "com a autoritat competent". La formació també reclama una prestació per als qui no poden anar a treballar per tenir persones dependents a càrrec seu, que les corporacions locals puguin utilitzar els romanents d'anys anteriors per fer front a la crisi del coronavirus o crear un "mecanisme vàlid i efectiu" per assegurar que arriben els avals de l'ICO i les prestacions pels ERTO. Finalment, demanen una nova moratòria d'impostos "condicionada a la recuperació de l'activitat".

Fonts de Junts per Catalunya assenyalen que esperaran a veure el decret que sotmetrà a votació dimecres al Congrés dels Diputats, una pròrroga més llarga que les anteriors que el govern espanyol vol que sigui l'última. "Si aquest text recull les nostres peticions, estem oberts a canviar el no", assenyalen des de la formació.

En roda de premsa aquest dilluns, el portaveu Albert Batet ha defensat que la seva posició és "dialogant, de voluntat de negociació, però també de fermesa". De fet, ha apuntat, "al començament fins i tot ens vam abstenir", i que ha estat en la desescalada que creuen que s'ha demostrat que "no és eficaç ni eficient". Ha qualificat les converses d'"aproximacions".

Batet ha insistit que des de Catalunya s’han fet “gestos” i s’ha referit a la presència del president Torra a les conferències de presidents de cada diumenge. “Perquè es facin un petó n'hi ha d’haver dos. Si a l’altre costat no ofereixen res, serà molt difícil que canviem de posició. No serà a canvi de res", ha advertit.

Ronda de Calvo

Ara fa una setmana, Carmen Calvo va començar una ronda de contactes amb tots els grups. L'objectiu era aconseguir els vots necessaris per a una pròrroga a canvi de flexibilitzar l'estat d'alarma i adaptar-lo a les diferents demandes. Per mirar d'atraure els suports que han desaparegut, com els d'ERC i JxCat, Carmen Calvo ha plantejat als grups que fessin arribar les seves propostes per a estudiar possibles canvis en profunditat del decret. L'horitzó d'aquesta pròrroga és d'un mes, en lloc de 15 dies.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram