La comissió de reconstrucció al Congrés dels Diputats comença a fer els primers passos, però amb mal peu. El clima de crispació s’ha traslladat de l’hemicicle a les compareixences a la cambra baixa aquest dijous. Se les ha tingut el govern espanyol amb la dreta, però fins i tot entre els mateixos socis de l’executiu. El president Patxi López (PSOE) i el vicepresident Enrique Santiago (Unidas Podemos) han protagonitzat un enfrontament davant les càmeres en directe.

 

Tot ha començat aquest migdia, amb l’antecedent de la popular Cayetana Álvarez de Toledo dient “terrorista” al pare de Pablo Iglesias. Avui el vicepresident segon espanyol li ha tornat, però a Vox. “A vostès els agradaria fer un cop d’estat, però no s’hi atreveixen”, li ha dit a Iván Espinosa de los Monteros, davant la passivitat de Patxi López. El dirigent ultra ha acabat abandonant la sala denunciant una “espectacle lamentable propi d’una dictadura comunista”.

La sessió s’ha reprès després de dinar, amb la compareixença de la vicepresidenta tercera Nadia Calviño. El president socialista ha arrencat demanant perdó per no haver estat “a l’altura”, però una escena similar s’ha produït a la tarda.

Després de la intervenció de la portaveu de Vox, el vicepresident de la comissió Enrique Santiago (Unidas Podemos) ha interromput per denunciar que els havia dit “piròmans comunistes”. “Em sembla sorprenent que des de la Mesa es permeti insultar i el president no digui res”, ha lamentat Santiago.

Tot plegat ha provocat un estrident estira-i-arronsa entre López i Santiago. El president de la comissió, visiblement enfadat, l'ha fet callar i ha conclòs amb una reflexió: “Per què venim aquí, per reproduir els insults i desqualificacions? És que no entenem res del que demana la ciutadania d’aquesta comissió? Hem de venir aquí amb voluntat política per acordar. La gent no espera que estem tot el dia en l’insult i la desqualificació. Hem d’entendre per què ens escullen. Si no, és que no servim per res”. Durant aquest speech, interromput pel membre de Podemos, el dirigent socialista li ha reclamat “una mica d’educació”. López s’ha tornat a “disculpar” per no haver estat a l’altura.

Lluny d’apagar el foc, Enrique Santiago ha fet una piulada des de la mateixa comissió: “Jo també opino com Patxi López: no ha estat a l’altura. Després dels insults d’ahir a Pablo Iglesias al ple, és inacceptable que permeti que portaveus de Vox interrompin el vicepresident i després insultin el Partit Comunista, partit que ens va portar la democràcia”.

L’objectiu d’aquesta comissió impulsada pel govern espanyol era el d’impulsar grans acords transversals en el marc de la crisi del coronavirus. Però fins i tot arriben a les mans els mateixos socis de La Moncloa.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram