El Ministeri de Sanitat ha acceptat gairebé al complet la proposta de desescalada de la Generalitat: tant pel que fa als territoris com a les mesures. A partir del pròxim dilluns, 18 de maig, les àrees sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central passaran a la fase 1 de desconfinament. També ho faran les comarques del Garraf i l'Alt Penedès. Se sumaran al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran. El Baix Montseny finalment passarà una setmana setmana més en fase 0, de forma consensuada. També hi seguiran Barcelona i la seva àrea metropolitana. Però serà una fase 0 avançada. S'aixecaran algunes restriccions. No es fa només per Barcelona, sinó que es flexibilitzaran a totes les zones que continuen en fase 0.

De fet, és el mateix que li passa a la Comunitat de Madrid, que per segona setmana consecutiva va demanar passar a fase 1, perquè considerava que "complia tots els requisits". Segons ha explicat el doctor Fernando Simón, “roman en fase 0 després d’una discussió important”. Si bé ha destacat els “grandíssims progressos” i el “treball excel·lent” que s’està fent, també ha subratllat les “característiques particulars” d’aquest territori, el més colpejat per la pandèmia a Espanya. Aproximadament el 30% de la població espanyola continuarà en fase 0, on també està bona part de Castella i Lleó.

El País Valencià estarà al complet en fase 1. Havia demanat que 14 dels 24 departaments de salut, els que continuaven en fase 0, avancessin. Les Balears veuran com Formentera ja passen a fase 2, el mateix que les Canàries amb les illes del Hierro, la Graciosa i la Gomera.

Hi ha dues comunitats que acaben al complet de passar a fase 1: Andalusia i Castella-la Manxa. Per la seva part, 42 noves àrees bàsiques de salut de Castella i Lleó també avancen, però gran part del seu territori continuarà en fase 0.

D'aquesta manera, a partir del dilluns, al voltant del 70% de la població espanyola es trobarà ja en fase 1 i el 30% romandrà en fase 0. Només 45.000 persones podran gaudir de la fase 2.

mapa fases

Què es pot fer en fase 0,5?

Entre les activitats permeses a partir de dilluns en fase 0, hi ha l’obertura de petit comerç sense cita prèvia, la reactivació dels serveis socials, les tasques de desinfecció de centres educatius, l'obertura de museus, biblioteques i llocs de culte amb limitacions d'aforament, l'obertura de centres d'alt rendiment esportiu o les vetlles fúnebres amb un màxim de deu persones. Són calcades a les que proposava la Generalitat.

En canvi, no es permetrà el contacte social: res trobades de fins a deu persones, ja sigui en domicilis privats o en terrasses de bars, que romandran tancades. Els termes exactes es detallaran aquest dissabte en una ordre ministerial.

Ayuso a l'atac

Immediatament després de saber la decisió, Isabel Díaz Ayuso ha denunciat que “el govern espanyol no deixa a Madrid passar de fase i continuarà paralitzada”. La presidenta madrilenya ha assegurat que “no hi ha explicació tècnica”, que “no som la regió que més percentatge de contagi té”, que “estem preparats” i que “Madrid ha complert”. Ha alertat que “s’arruinen els nostres comerços i cada setmana perdem al voltant de 18.000 llocs de treball”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram