La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, 1.200 milions d'euros per fer front a la crisi sanitària del coronavirus, dels quals es destinarien 1.000 milions a sanitat, 100 a serveis socials i uns altres 100 a educació.

La cap de l'Executiu madrileny ha reclamat aquest "fons extraordinari no reemborsable" durant la reunió telemàtica mantinguda per Sánchez amb els presidents autonòmics. Durant aquesta trobada a distància ha denunciat a més la falta de material sanitari per part del govern espanyol, que ha estat de "zero" en el cas dels respiradors, malgrat ser "imprescindibles", segons ha assenyalat la Comunitat de Madrid en un comunicat.

La presidenta madrilenya ha reclamat que els Ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit per fer front al virus en lloc de veure's obligats a amortitzar deute de forma anticipada. També l'ingrés de 31,7 milions que l'Executiu deu al Consorci Regional de Transports i avançar els 127 milions previstos per a tot el 2020. A més, ha proposat "un fons nacional que recuperi el retard en la resolució d'assumptes en els tribunals de Justícia".

Díaz Ayuso ha criticat que es mantingui el decret de tancament dels hotels, ja que defensa que "s'han de mantenir oberts els suficients per agafar el descans de sanitaris, dones víctimes de violència de gènere, més grans o persones sense sostre". La presidenta madrilenya ha retret així mateix que el Ministeri d'Educació anunciï calendaris escolars sense consultar les Comunitats Autònomes.

Respecte a les mesures econòmiques, Díaz Ayuso ha demanat que se suspengui la quota dels autònoms i ajuts directes per garantir la liquiditat de les empreses. També ha sol·licitat que es reforci l'ordre públic i ha demanat que les Forces Armades garanteixin "la seguretat a l'enclavament de la Canal Real", un dels barris més deprimits de Madrid.

La Comunitat de Madrid ha superat els 3.000 morts amb coronavirus des de l'inici de l'epidèmia, amb 3.082 morts, després de sumar 325 òbits en les últimes 24 hores, en les quals s'ha reduït el ritme de positius, amb un 5,37 % més de contagis reportats, 1.157 nou casos fins a un total de 22.677.

Les morts ocorregudes a Madrid suposen el 47,2% de les 6.528 morts ocorregudes a tot Espanya, segons les dades que ha donat a conèixer aquest diumenge el Ministeri de Sanitat.