El govern de Pedro Sánchez insisteix que el pic de la corba d'incidència del coronavirus a Espanya és a punt d'assolir-se, si no és que s'hi ha arribat ja. Les dades, certament, indiquen una tendència a l'estabilització, és a dir, a un alentiment del ritme de mortalitat. Amb tot, les xifres segueixen sent impactants en termes absoluts. En les últimes 24 hores, l'Estat ha sumat 838 noves víctimes mortals per Covid-19, i ja en van 6.528 des de que la pandèmia va entrar l'últim dia de gener per les illes Canàries.

WhatsApp Image 2020 03 29 at 11.33.53

En paral·lel, creixen també els infectats. I això que encara no s'han generalitzat les proves a tota la ciutadania perquè Espanya no disposa dels test ràpids necessaris per conèixer l'evolució real del virus. Entre ahir i avui s'han diagnosticat 6.549 casos nous, cosa que eleva el total de contagis a 78.797. Aquest avenç de la propagació també és més lent cada dia que passa. 

A l'extrem oposat de les defuncions trobem el creixement imparable dels pacients que superen la malaltia, gairebé 2.500 més en les darreres hores. Des de l'inici de la pandèmia a Espanya s'han curat ja 14.709 persones. A més, hi ha 4.907 infectats ingressats a les UCI d'arreu del país. De fet, el temor per la saturació de les unitats de crítics dels hospitals espanyols és el que ha acabat de convèncer Pedro Sánchez per rectificar i endurir les condicions del confinament

L'evolució de la corba

El nombre total de morts entre ahir dissabte i avui diumenge representa un augment del 15%. Això és dos punts per sota de l'ascens registrat entre divendres i dissabte, que va ser del 17%. Si ens fixem en dies anteriors, s'evidencia una davallada del ritme de mortalitat. A començaments de setmana les víctimes mortals creixien a un ritme superior al 20%. 

El mateix passa amb la propagació del coronavirus, si bé en el cas dels espanyols contaminats cal agafar l'informe diari del ministeri de Sanitat molt més amb pices, ja que l'Estat encara no diposa del material necessari per poder generalitzar les proves. És a dir, que els casos reals són, segur, molt superiors als detectats fins ara. Sigui com sigui, en base al mètode que utilitzen les autoritats sanitàries, tot i que cada dia n'hi ha més, el ritme de contagis s'està estabiitzant. 

Fent un anàlisi acurat, però, hi ha un percentatge que creix de manera preocupant, que és la taxa de mortalitat. En 24 hores ha passat del 7,8% al 8,2%. 

El 47% dels morts, a Madrid; el 19% a Catalunya

Una vegada més, Madrid capitaneja el rànquing d'infectats i traspassats per coronavirus de l'Estat. Allà s'hi acumulen el 47,2% de les persones a qui el Covid-19 ha costat la vida, ja en són més de 3.000.

Si bé les dades no són tan escandaloses, la situació també és preocupant a Catalunya, que registra el 18,7% de les morts per coronavirus a Espanya, 1.226. L'apunt optimista, que com passa arreu de l'Estat, el creixement de la mortalitat és inferior cada dia que passa. 

La tercera comunitat autònoma més castigada actualment a Espanya és Castella la Manxa, que ha superat ja el mig miler de morts. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat