El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE) no és cap admirador de l’independentisme català i les seves maneres de fer, com a exemple només cal recordar que aquesta mateixa setmana va criticar al vicepresident en funcions de president del Govern, Pere Aragonès, per comunicar-se en anglès amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, quan ell mateix ho va fer en castellà que és una llengua ‘mucho’ espanyola.

Avui però, ha tingut un atac d’honestedat en referir-se a les maneres en com es va tractar al president Torra quan estava al capdavant de la Generalitat respecte la reacció a altres territoris a l’hora d’implementar les mateixes mesures per combatre el coronavirus.

Ha passat al programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3, on les preguntes de Susanna Griso respecte als acords de les tres autonomies castellanes —Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Madrid— per combatre el coronavirus han derivat fins a comparar què passa quan una mesura la proposa el president de la Generalitat o el president d’un altre territori.

“Si el plantejament de tancar per dies el fa Torra la reacció d’uns partits es una i si el plantejament de tancar per dies el fa el PP és una altra i segons en quina part d’Espanya, perquè a Andalusia s’ha confinat molts més dies o a Múrcia... el que si és cert és que la política no està ajudant a combatre el virus” ha admès Page quan se li ha recordat que la proposta de confinar territoris ja la va fer l’aleshores president de la Generalitat al principi de la primera onada de coronavirus.

Page, que no ha especificat quins partits tindrien un posicionament diferent respecte si la proposta ve de Torra o, posem per cas, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, ha semblat dirigir-se al PP, però res no indica que el PSOE tampoc tingui aquesta doble vara de mesurar. Ja se sap que quan les propostes vénen de Catalunya hi ha qui se les agafa amb desconfiança o directament amb rebuig.

Cafè per a tots

En tot cas, el president castellanomanxec ha deixat clar que per ell l’important és la unitat d’acció i ha posat un exemple que beu directament d’un dels lemes de la transició, el ‘cafè per a tots’. Considera que la resposta a la pandèmia no pot ser com demanar en una cafeteria diverses begudes amb el cafè com a base. “El virus és el mateix a tot Espanya i la recepta hauria de ser la mateixa”, ha afirmat. Unitat d’acció o simple uniformitat? En tot cas, això no ho proposaria Torra.

 

Imatge principal: Els presidents de les tres autonomies castellanes: Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó) i Isabel Díaz Ayuso (Madrid) / Efe