Un cop més, Cayetana Álvarez de Toledo ha protagonitzat aquest dimecres l’escena més hiperventilada del Congrés dels Diputats. En una interpel·lació a Pablo Iglesias, que ha monopolitzat amb ETA, la portaveu del PP ha arribat a acusar el vicepresident segon de ser “fill d’un terrorista”. També li ha dit que és "l'ambaixador d'ETA al govern espanyol". El líder de Podemos li ha respost assegurant que “convidarà” el seu pare, Francisco Iglesias, a “exercir les accions oportunes”. Es tracta d'una fake new difosa per l'extrema dreta a les xarxes socials.

La portaveu del PP al Congrés ha perdut els papers després que Iglesias s’hi hagi referit de forma reiterada com a “senyora marquesa”, i ella s’hi ha tornat. “Parlem d’això de l’aristocràcia. Ha fet referència al meu títol de marquesa. Com vostè sap, els fills no són responsables dels seus pares”, ha replicat Álvarez de Toledo. I ha contraatacat: “Per això, l'hi diré per primer i últim cop. Vostè és el fill d’un terrorista. A aquesta aristocràcia pertany vostè, a la del crim polític”. Ha rebut un fort aplaudiment de la bancada del seu partit.

Davant d’això, la resposta d’Iglesias no s’ha fet esperar. Des del faristol, li ha replicat: “Senyora marquesa, si vostè pensa que dient terrorista al meu pare em provocarà i aconseguirà que perdi la compostura, s’equivoca”. I l’ha avisat: “Acaba de cometre un delicte aquí en aquesta tribuna. Només algú amb títols nobiliaris és capaç de creure's amb la impunitat de dir terrorista a algú i que li surti gratis. Convidaré el meu senyor pare que exerceixi les accions oportunes”.

En acabar la interpel·lació, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat a Álvarez de Toledo si volia retirar l'expressió del diari de sessions. La portaveu del PP s'hi ha negat: “El seu pare, com bé reconeix en una entrevista, era militant del FRAP (Front Revolucionari Antifeixista i Patriota). Gràcies”. I hi ha insistit al seu compte de Twitter.

“Estan cridant a la insubordinació?”

Hores abans, durant la sessió de control, ha tingut lloc un altre enfrontament especialment dur amb el PP, entre Iglesias i el diputat Teodoro Garcia Egea. Després que la mà dreta de Casado a Gènova hagi acusat el govern espanyol d’haver destituït un home “honest” i avantposar la ideologia, Iglesias li ha respost preguntant si està cridant a la insubordinació de la Guàrdia Civil: “Està demanant als membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que incompleixin les ordres que considerin per la seva incitació— injustes?”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram