Els Estats Units no són els únics que estan molestos amb la Xina pel que consideren una manca de transparència en l'origen del coronavirus. Ara, Alemanya també exigeix que es resolgui d'una vegada si l'origen és animal o artificial i la seva especificació. El ministre d'Assumptes Exteriors alemany, Heiko Maas, és contundent: "El món sencer vol saber l'origen exacte del coronavirus" i ha demanat que la Xina "sigui tan clara" com diu. 

Els principals epidemiòlegs i experts en la matèria, en el cas espanyol el director d'alertes sanitàries Fernando Simón, apunten que l'origen és animal i no hi ha cap constància, excepte l'especulació de que això no sigui així. Però també és cert que, a dia d'avui, no s'ha clarificat ni demostrat que pugui ser el contrari. De fet, des de Taiwan també han lamentat que abans de la pandèmia ja van avisar a la pròpia OMS del perill d'aquest virus que no es va detectar ni investigar a temps.

I no són els únics. Austràlia ha anunciat una investigació independent sobre un brot que "amenaça amb una crisi sense conseqüències". Precisament l'ambaixador xinès al país oceànic, Cheng Jingye, ha amenaçat i ha advertit que no segueixin per aquest camí: "Potser els xinesos s'hauran de plantejar per què han de veure vi o menjar carn australiana". Més discreta ha estat la presidenta de la Comissió de la Unió Europea, Ursula von der Leyen que considera "necessari saber què va passar a Wuhan". Sense entrar en demanar explicacions al govern xinès de Xi Jinping, la presidenta europea sí veu important "conèixer l'origen i aprendre per si torna a venir un virus" d'aquesta magnitud.

La teoria sobre l'origen no animal de la covid-19 pren força dins l'administració Trump. Recolzat pels seus mitjans més afins, com la Fox, ja fa dies que insisteixen amb la procedència artificial, creat per error o no, dins un laboratori. En les darreres hores han anat més enllà i el secretari americà, Mike Pompeo, ha assegurat que els Estats Units tenen una "enorme" quantitat de proves que demostren que la pandèmia va néixer en un laboratori de Wuhan". I retreu "la desinformació comunista" xinesa que comportarà "responsabilitats".