Un agent de la Guàrdia Civil hauria discriminat lingüísticament el president de l'Obra Cultural Balear (OBC), Josep de Luis, utilitzant com a excusa el coronavirus.

Així ho informa la mateixa entitat, que afirma que ahir divendres, De Luis va ser discriminat per raó de llengua en portar una denúncia a la caserna de la Guardia Civil d'Inca (Mallorca). Segons ha difós l'entitat, en presentar la documentació escrita en català, "l'agent que l'ha rebut l'ha requerit a tornar-la a dur traduïda al castellà".

De Luis s'ha negat perquè el català és llengua oficial a les Illes Balears i l'agent de la policia militaritzada ha assegurat aleshores que en aquest cas, s'hauria d'enviar a Palma per a que fos traduïda. En aquesta situació, el president de l'OCB ha acceptat la condició però ha demanat "una còpia segellada" que acrediti que el document s'havia presentat aquell dia.

En aquest moment, segons l'OCB, el policia "ha variat l'argument" i ha posat com a excusa l'estat d'alarma pel coronavirus assegurant que en aquella situació hauria de fer venir un traductor des de Palma fins a Inca. La resposta de De Luis ha estat que per la seva banda en tenia prou de lliurar la documentació amb un comprovant amb segell i data.

"¿Usted cree que tengo obligación de cogerle este documento en catalán?", ha preguntat en aquest moment el guàrdia civil, situació a la qual el president d'OCB ha respost que tenia "l'obligació de fer-ho" i ha pres nota del seu número d'identificació. Tot seguit, l'agent ha cridat un sergent que, aquest sí, ha rebut sense problemes l'escrit en català i ha demanat disculpes pels fets.

L'OCB agraeix el gest del sergent perquè ha complert amb la llei i ha animat la ciutadania a "mantenir actituds fermes davant aquests tipus d'atacs o discriminacions".