EH Bildu s'havia abstingut a les últimes pròrrogues de l'estat d'alarma per "responsabilitat". No obstant això, aquest cop encara està en l'aire. "L'abstenció de les últimes setmanes no és segura en aquests moments, més encara després de conéixer l'acord amb Ciutadans", avisen fonts abertzales. Durant els últims dies han mantingut contactes i converses amb el PSOE. No ha estat fins aquesta tarda que han rebut el text final del decret, que ara estan analitzant. "Quan coneguem els detalls decidirem, previsiblement demà a última hora", assenyalen des de la formació.

Des de Bildu estan molt molestos pel nou acord amb Ciutadans. "Ja vam advertir Pedro Sánchez a la pròrroga de fa dues setmanes i en el ple de la setmana passada dels riscos i conseqüències de pactar amb la dreta neoliberal i recentralitzadora", recorden des del grup parlamentari. Estan preocupats perquè La Moncloa "torni a mirar" cap a la formació d'Arrimadas "en lloc d'articular la majoria progressista i reconstruir els ponts amb les formacions que van facilitar la seva investidura".

"Si a aquesta hora l'abstenció està en l'aire és perquè, tot i que valorem la devolució de competències (en Transports o Interior) que mai haurien d'haver sortit del seu àmbit natural, no ens agrada que el govern espanyol s'arrogui el comandament únic en Sanitat unes setmanes més ", sostenen els abertzales. Així ho va traslladar ahir el seu portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, en la seva conversa amb la vicepresidenta Carmen Calvo.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram