Finalment, Pedro Sánchez i Pablo Casado han arribat a un acord de mínims. Després de reunir-se durant una hora aquest dilluns al matí, segons fonts de la direcció de Gènova, el president espanyol i el cap de l'oposició han pactat "reconduir" la Taula per a la Reconstrucció en una comissió parlamentària del Congrés. És el que demanava el president estatal del PP, que reclamava "llums i taquígrafs" sobre la gestió del coronavirus i les seves conseqüències econòmiques i socials en el marc del parlament. Des de La Moncloa posen com a condició que la resta de formacions ho acceptin.

La reunió amb Casado ha conclòs la ronda de consultes iniciada per Sánchez dijous passat. S'ha reunit amb representants de totes les formacions del Congrés, menys amb la CUP i Vox, que s'han autoexclòs d'aquests pactes de la Moncloa 2.0. La intenció del govern espanyol és que aquesta taula es constitueixi aquest mateix dimarts.

Segons informen des de l'entorn de Pablo Casado després de la conversa, Sánchez ha accedit que la taula de diàleg entre partits es "recondueixi a comissió parlamentària", tal com demanava el dirigent conservador. El mateix Casado, en la sessió de control de dimecres passat al Congrés, avisava el president espanyol que, si volia arribar a acords, hauria de ser "aquí amb llums i taquígrafs". Això sí, a canvi els populars hauran d'acceptar la presència de partits com Unidas Podemos o els independentistes.

Per la seva part, fonts de La Moncloa confirmen que Casado "ha sol·licitat que aquesta Taula es constitueixi al Congrés, en format de Comissió per a la Reconstrucció". En aquest punt, assenyalen que "el president del govern considera positiva aquesta proposta, a l'espera que sigui consensuada".

Des del govern espanyol plantegen quatre grups de treball: reconstrucció econòmica, Estat del benestar, sanitat i salut pública i Unió Europea.

El president espanyol ja va anunciar dissabte que volia constituir aquesta setmana l'anomenada "taula per a la reconstrucció social i econòmica", i la intenció és que es constitueixi aquest mateix dimarts, després del Consell de Ministres. Seria de forma telemàtica i amb els quatre vicepresidents presents. Demà el govern espanyol ja concretarà les primeres mesures de desconfinament, com les condicions de sortida dels nens a partir del 27 d'abril. El dimecres, Sánchez tornarà a comparéixer davant del Congrés dels Diputats, on demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma, aquest cop fins al 10 de maig.

Representativitat de les urnes

A banda dels “llums i taquígrafs”, Pablo Casado també ha defensat que es constitueixi en una comissió parlamentària per garantir la “representativitat” de cada formació en funció dels vots que han rebut a les urnes. En roda de premsa després de la trobada, el dirigent conservador ha rebatut que “comparteixo hemicicle amb Bildu o JxCat, però no em poden obligar a compartir una taula extraparlamentària” amb aquestes formacions polítiques que creu que no busquen la “reconstrucció nacional” d’Espanya.

El cap de l'oposició ha detallat que la seva "proposta" passa per "crear una comissió al Congrés dels Diputats per parlar de les mesures econòmiques, socials i sanitàries per paliar la pandèmia del coronavirus, en la qual tinguem la representació que ens van donar les urnes". Aquesta comissió es podria "obrir també als agents socials" i "aprovar directament i provar al ple les propostes" que en surtin. En paral·lel, Casado ha proposat "iniciar els treballs a la Comissió General de Comunitats Autònomes", que es reunirà per primer cop el pròxim 30 d'abril.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món