Cop de porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al Parlament. Tres magistrats que formaven part de la Comissió de Control de les iniciatives legislatives populars (ILP) han comunicat a la Mesa del Parlament  que pleguen, segons han informat fonts de la cambra catalana, aquest dimarts. Per ara, no han transcendit els motius d’aquesta renúncia, però s’associa que la comissió ha d'estudiar i validar ara una nova ILP de la declaració d’independència, que va admetre a tràmit la Mesa del Parlament, el 20 de febrer passat. Els tres magistrats són: Francisco José Sospedra Navas, magistrat de la sala contenciosa administrativa del TSJC i president de la comissió de la ILP; Xavier Nonet Frigola,  també de la sala contenciosa administrativa, i Amparo Illán Teba, de la sala social del TSJC. La sala de govern del TSJC ha estat l'encarregada de comunicar la renúncia dels tres magistrats, que per ara es desconeixen, i tampoc se sap si el TSJC voldrà seguir participant-hi més.

Les raons dels tres magistrats són  privades i la  sala de govern les ha acceptades, han aclarit fonts del gabinet de premsa del TSJC a ElNacional.cat. Precisament, en l'acord de la sala de govern de l'alt tribunal català, queda constància que la magistrada Maria Eugènia Alegret surt del debat sobre el cas dels tres magistrats perquè no sigui recusada en l'estudi de la querella presentada pel grup ultra Vox al TSJC contra la Mesa del Parlament per haver admès aquesta tramitació de la ILP sobre la declaració d'independència. 

Una comissió per falta de llei

Catalunya encara no té una llei electoral pròpia i, per això, s'ha de regir per la llei electoral espanyola i les funcions de la Junta Electoral. Per a la supervisió de les ILP hi ha l'anomenada Comissió de Control, que és formada per: tres magistrats del TSJC,  que entre ells han d'elegir el president de la comissió; tres catedràtics de dret constitucional  o de ciència política de prestigi reconegut, designats per la Mesa del Parlament; tres juristes de prestigi  reconegut també nomenats per la mesa, a partir d'una proposta conjunta dels grups parlamentaris, i actua com a secretari  un lletrat del Parlament.

 

La resta de membres

Els actuals catedràtics de la comissió  de les ILP són: Jordi Capo i Giol, Eva Anduiza Perea i Albert Noguera i Fernández. Els juristes membres: Alicia Ramos Jordan, Daniel Fernández Cañueto i Eusebi Campdepadrós i Pucurull, anterior membre de la Mesa del Parlament per Junts, que va ser jutjat pel TSJC,  juntament amb els companys de la Mesa presidia per Roger Torrent, acusats de desobeir el Tribunal Constitucional (TC), precisament per permetre el debat d'una declaració d'independència i una resolució contra el rei, que van ser absolts. Això no obstant, la Fiscalia va presentar recurs contra la sentència absolutòria al Tribunal Suprem.

La tramitació

En concret, la Mesa del Parlament va admetre la proposició de llei de Solidaritat Catalana per la Independència, presentada per la via de la ILP, amb tres vots favorables (els dos vots de Junts per Catalunya i el de la CUP), una abstenció d'Esquerra Republicana i dos vots en contra (corresponents al PSC). La iniciativa, registrada el passat 2 de febrer, ha de passar primer el procés de validació per la comissió de control de la ILP del Parlament, a partir de llavors, s'iniciarà un termini de 120 dies hàbils per recollir les 50.000 signatures necessàries per començar el debat parlamentari.

 Per la seva part, Vox i Ciutadans van anunciar que emprendran accions legals contra la Mesa per haver admès a tràmit aquesta iniciativa legislativa popular, que compta amb un informe desfavorable (de caràcter consultiu) del secretari de la comissió de control de la ILP, Xavier Muro, sobre la seva admissibilitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!