Les hores baixes que viu la monarquia, envoltada d'escàndols econòmics i aguditzades durant la situació de pandèmia pel coronavirus, no es reflecteixen a les enquestes del CIS, que des del 2015 evita preguntar sobre aquesta institució hereditària. Però on no arriben els organismes oficials, arriben els instituts demoscòpics. Així, una enquesta elaborada per Sináptica i donada a conèixer per Público fixa el que ja es palpa en molts ambients: els espanyols, per majoria absoluta, prefereixen una república a una monarquia.

En concret, gairebé el 52% dels ciutadans diuen que prefereixen que Espanya sigui una república, i un 58,2% consideren necessària la celebració d'un referèndum per decidir la forma d'Estat. Sempre segons aquest sondeig, el sentiment republicà és transversal entre franges d'edat, sexes i hàbitats, amb un increment entre els joves.

El sondeig, elaborat a partir de més d'un miler d'enquestes telefòniques, reflecteix com el 51,6% dels espanyols prefereixen una república, mentre que només un 34,6% defensen la monarquia.

Sense dades per territoris

L'enquesta no dona dades territorials, que permetrien saber el suport a una o una altra opció per comunitats autònomes, però sí que ho fa per partits, cosa que revela que els votants d'ERC i d'Unidas Podemos són els més favorables a la república, però també són majoria en el PSOE, mentre que els votants de PP, Vox i Cs prefereixen la monarquia. El sondeig no dona dades de votants de partits com JxCat i CUP.

A més, un 39,2% estimen negativa la restauració monàrquica del 1975, herència del franquisme, mentre que només un 29,6% la consideren un fet positiu.

Finalment, sobre si es veu necessària la celebració d'un referèndum per decidir la forma de l'Estat espanyol, fins i tot un 58,2% estan a favor que es realitzi una consulta per elegir-la, mentre que un 28,9% no ho veuen necessari.