El tribunal federal d'apel·lacions de Nova Orleans, als Estats Units, ha suspès cautelarment la norma impulsada pel president, Joe Biden, que obliga a vacunar treballadors d'empreses de més de 100 empleats abans del 4 de gener sota l'amenaça d'haver de fer proves PCR constants si un no es vol vacunar.

La suspensió cautelar s'ha produït després que una vintena d'empreses presentessin un recurs contra l'Administració de Seguretat i Salut Laboral i el Departament de Treball en el marc d'un procés obert als tribunals a Texas, Louisiana, Utah i Carolina del Sud.

La mesura que pretén aplicar l'Administració Biden està enfocada a revertir els baixos índexs de vacunació entre la població estatunidenca, però la campanya del partit republicà contra les restriccions sanitàries està sacsejant el pla de vacunació Biden i, de retruc, el seu mandat.

Un tribunal de tres jutges, dos dels quals nomenats per l'expresident Donald Trump, ha emès la suspensió cautelar i ha donat a l'Administració que lidera Joe Biden fins dilluns a les 17.00 hores per respondre. "Els demandants han plantejat que hi ha seriosos motius de dubte a nivell reglamentari i constitucional", apunta el document judicial, publicat aquest dissabte. Concretament, consideren que la Casa Blanca s'extralimita en les seves competències.

"¡La lluita no s'ha acabat i no cessaré mai en la resistència als excessos inconstitucionals de l'Administració!", ha advertit el fiscal general de Texas, Ken Paxton, en un missatge publicat a Twitter. Segons la demanda contra la normativa impulsada pel govern de Joe Biden, la norma "representa un exercici únic i sense precedents de l'autoritat federal: coercionar almenys 80 milions d'estatunidencs a injectar-se una vacuna irreversible als seus cossos sota l'amenaça de perdre els seus modes de vida, de multes i altres sancions contra les empreses".
 

Joe Biden agafa aire, però la cursa és molt llarga

Si bé és cert que la darrera victòria de Joe Biden, l'aprovació del pla d'obres públiques més car de la història del país, que destinarà 1,2 bilions de dòlars, ha fet revifar el seu mandat, fins al moment les enquestes no l'acompanyen. Tampoc no ho fan les divisions internes en el si del partit demòcrata. Però, concretament, el que més amoïna a la Casa Blanca són els seus nivells de popularitat. I és que, al nou revés judicial contra el pla de vacunació per a empreses de més de 100 treballadors, cal sumar-hi que les darreres enquestes palesen una baixada considerable del seu nivell de popularitat entre aquells col·lectius més proclius a votar-lo, com ara els afroamericans, els hispans i els asiàtics.

Concretament, destaca el fet que l'índex de suport ferm al president cau fins al 50% entre aquest sector poblacional de gran rellevància. La caiguda s’acosta als 18 punts des de juliol, segons enquestes del Pew Research Center, la Universitat de Quinnipiac i el Morning Consult. Atenint-nos a l'estudi més exhaustiu, el del Pew Research Center, realitzat entre els dies 13 i el 19 de setembre i basat en 10.371 entrevistes, es constata que el suport general dels afroamericans ha passat del 85% al 67% des del juliol fins al setembre passat, mentre que el suport “ferm” entre la comunitat de color va baixar fins al 49% des del 79% registrat al març.

 

Família George Floyd/ EFE
Familiar de l'afroamericà assassinat George Floyd agraint el suport popular/ EFE

A més a més, entre la comunitat hispana i asiàtica també està baixant la seva reputació. N'és prova el fet que, entre els hispans, el retrocés en l’aprovació al treball del president assoleix els 16 punts en el curt període de juliol a setembre, fins a baixar al 56% a la franja de la resposta positiva simple i fins i tot un 34% en la de suport “ferm”. I, entre el col·lectiu asiàtic, el descens és similar al que registren els hispans. Així doncs, el suport va davallar 14 punts, fins a arribar a un 24% d’enquestats de la comunitat oriental que celebren l'acció de govern del president demòcrata.

Els resultats entre les dones tampoc no conviden a l'optimisme per als demòcrates, ja que les enquestes del Pew Research Center reflecteixen una altra baixada. En aquest sentit, actualment només el 48% de les nord-americanes aproven la seva gestió, el 41% ho fa de manera rotunda, en comparació amb el 57% que ho feien al juliol. La dada sorprèn si es constrasta amb la del suport dels homes al president, que en els darrers dos mesos va caure només tres punts, del 45% al 42%.

Amb tot, caldrà veure com serà de gran l'impacte de l'aprovació del pla d'obres públiques i si això li servirà per revertir l'actual tendència a la baixa de la seva popularitat.

 

Imatge principal: El president dels Estats Units, Joe Biden, a la COP26