La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat d’urgència la Mesa del Parlament a les 13h per veure les accions que es poden dur a terme per les gravacions, publicades pel diari Público, en les quals el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, hauria conspirat amb el responsable de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per fabricar casos de corrupció contra CDC i ERC.

Forcadell, que ha parlat aquest matí a TV3, ha assegurat que el Parlament té “tots els mecanismes a punt” per destituir De Alfonso, si els grups així ho demanen. El magistrat, que va ser designat el 2011 amb els vots de tots els partits menys Solidaritat Catalana, podria ser fulminat, després del rebuig generalitzat a la seva actuació. “Es pot fer amb un marge ràpid de temps. S’ha de complir el reglament, però també es pot fer per procediment d’urgència”, explicava ja a primera hora Forcadell.

Sobre si una eventual compareixença de De Alfonso es podria produir abans de les vacances d’estiu, la cara visible de l’hemicicle ha assenyalat que també pot ser així si hi ha consens, i és que “no es pot deixar passar fins al setembre”.

El text

L'escrit que es votarà ha estat entrat a mig matí per tots els grups parlamentaris (JxSí, C's, CSQP, PSC, CUP), llevat del PP, i es demana la revocació de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau. Concretament, fan referència a l'article 11, punt 1 i punt 2 de la normativa de l'òrgan, afegint que "en el supòsit de negligència notòria i greu en el compliment de les obligacions i els deures del càrrec, el director té dret a assistir i fer ús de la paraula a la mencionada comissió".

Segons això, el cessament haurà de ser aprovat pel Parlament de Catalunya amb una majoria de 3/5 parts. En el cas que no s'aconseguís, es repetiria la votació i només caldria la majoria absoluta.