L'acte oficial ha durat exactament mitja hora. Pedro Sánchez ha entrat al Gran Teatre del Liceu escapolint-se de la cridòria que l'esperava a l'entrada, tot i que hi ha acabat topant quan marxava. Entre que ha acabat el discurs durant el qual ha anunciat la concessió dels indults als presos independentistes i la seva sortida ha tingut oportunitat de creuar algunes paraules amb alguns dels convidats. Unes han estat més incòmodes que d'altres

Protestes Liceu, Pedro Sánchez, el president sortint de Liceu2   Sergi Alcàzar

Sánchez a la sortida del Liceu. / S. Alcàzar

Moncloa ha distribuït imatges dels moments més distesos, quan xerrava amb Ada Colau, per exemple, o amb l'empresari Salvador Alemany. En canvi, no ha transcendit cap instantània del tete a tete que ha mantingut amb la veterana lluitadora antifranquista, Guiomar Amell, històrica militant democristiana, que ha volgut aprofitar la presència del president espanyol per parlar-hi en persona i exposar-li el seu punt de vista. 

"Fer-li entendre les coses"

Amb una papallona groga a la solapa per reivindicar la llibertat dels presos independentistes, Amell -parella d'un altre destacat dirigent de l'època de la CiU de Miquel Roca, Llibert Cuatrecases- ha aprofitat la invitació que Moncloa li va fer arribar com a degana del Col·legi de Belles Arts per esperar creuar-se amb Sánchez. I ho ha aconseguit.

Un cop líder socialista ha baixat de l'escenari, ella l'ha buscat per demanar-li si podia fer-li un comentari. Ell se l'ha endut a un reservat, tal com pot veure's al vídeo de dalt. Fonts coneixedores de la conversa expliquen que la voluntat d'Amell, que entre d'altres causes va ser a primera fila en els fets del Palau de la Música de 1960, era "fer-li entendre les coses a Pedro Sánchez". Durant l'intercanvi d'opinions, ella li ha traslladat que els indults que aprovarà el consell de ministres demà, no solucionen el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. L'únic camí, li ha recordat, passa per l'amnistia i l'autodeterminació. És en aquest moment que, segons indiquen fonts informades de la conversa, el president espanyol ha replicat que "el referèndum divideix", un extrem que ella ha negat. 

A la imatge principal, Amell al pati de butaques. / Moncloa