El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha respost amb contundència al programa de la ràdio pública RNE que han fet befa de la llengua catalana, precisament en el mateix moment que el Tribunal Suprem ha imposat un 25% d'espanyol a les aules impugnant el model d'escola catalana. 

"Se’n riuen d’una llengua minoritzada per l’efecte de les seves persecucions durant segles, just l’endemà que els catalanoparlants haguem estat humiliats un altre cop per la justícia espanyola. Ho fan des de la ràdio pública, pagada amb l’espoli fiscal dels catalans. Fàstic", ha indicat.

Puigdemont ha adjuntat el vídeo on fan befa del català, citant un tuit del seu cap d'oficina, Josep Lluís Alay, on ironitza que les riallades són la mostra de "l'amor d'Espanya" cap als catalans.

En el gag els protagonistes del programa ridiculitzen la llengua i els ciutadans del país amb acudits plens d'estereotips. Només va faltar un 'caca, pedo, culo, pis'. "Que hagan un 'Succession​' (amb accent anglès macarrònic, però d'això no riuen gens ni mica) de los Pujol. Ahhhh 'successió, successió'. Y 'Stranger Things' será 'Coses Estranyes'. Y el 'Juego del Calamar' el 'Joc del Calamar'. I 'Valeria' será igual pero sin tapas en los bares, porque en Catalunya ¡no ponéis tapas!". 

La doble jugada de Sánchez

 

Tot això passa quan, per una banda, el govern espanyol es renta les mans i assegura que no sol·licitarà l'execució de la sentència que ataca la immersió lingüística i obliga a un 25% de les classes en castellà. Per altra banda, però, el mateix Estat assenyala el camí a la Generalitat: la sentència és ferma i s'ha de complir. En aquests termes s'ha pronunciat, aquest dijous, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, des del Congrés dels Diputats. Tot plegat malgrat que la sentència tenia a veure amb una llei educativa, la Llei Wert, que ja no està en vigor, després que fos substituïda per la Llei Celaá.

En una breu atenció als mitjans als passadissos del Congrés, la ministra d'Educació no s'ha estès gaire, assegurant que ja donarà "totes les explicacions" en el lloc oportú, però sí que ha estat clara en un aspecte: "Davant d'una qüestió com aquesta, davant d'una sentència ferma, no hi ha debat. És d'obligat compliment per part de qualsevol administració pública". I Pilar Alegria ha insistit en aquesta idea: "Sigui la Generalitat o qualsevol ciutadà, tots estem obligats al compliment de les sentències fermes".

En els mateixos termes es va pronunciar aquest dimecres la ministra de Justícia, Pilar Llop, que va indicar a la Generalitat que la resolució "s'ha d'executar perquè és ferma", en declaracions al programa Espejo Público d'Antena 3. "Els procediments d'execució tenen les seves fases, cal esperar veure com es van resolent; la resolució del Suprem ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ara cal executar aquesta sentència, perquè és ferma, i correspon al mateix òrgan sentenciador donar-li l'impuls", va justificar la titular de Justícia. Mentrestant, l'oposició aposta fins i tot per un "155 educatiu", com van assenyalar ahir Pablo Casado i Inés Arrimadas.