Reaccions contundents i en cadena. El president Carles Puigdemont ha reaccionat amb rapidesa a la notícia que el jutge del cas Volhov ha arxivat la peça de la trama russa que implicava al seu cap d’oficina, Josep Lluís Alay, en admetre que no hi ha cap fet delictiu arran d’una conversa intervinguda al seu mòbil amb l’empresari Alexander Dmitrenko, segons una resolució coneguda aquest divendres. El fiscal anticorrupció ja va alertar que aquesta peça sobre la venda de petroli rus era “prospectiva” i sense fonaments. “Ja ha fet la feina que havia de fer. Alguns se’n van aprofitar sense escrúpols. No esperem cap solidaritat. Però tenim memòria. Amb tu @josepalay”, ha piulat Puigdemont.

Tuit Puigdemont Alay
La piulada de Puigdemont

L’historiador Josep Lluís Alay ha respost a Puigdemont en una piulada sincera i directa. “No ens podran restituir mai tot el mal que ens han fet en l'àmbit professional, polític, i personal; molt especialment aquells que semblaven companys de lluita. Però la causa de la llibertat de Catalunya és superior. Sempre amb tu President @KRL en el combat per la independència”.

Tuit Alay arxiu cas Volhov
La piulada d'Alay

 

Tot és fum i lawfare, segons Boye

I l’advocat de tots dos, el penalista Gonzalo Boye, ha reblat: “Les mentides tenen les potes curtes, la ‘trama russa’ no existia... rius de tinta sobre i finalment s’ha admès que; No existeix cap indici sòlid de l’existència d’indicis de criminalitat” respecte @josepalay... tot fum i molt dany. Lawfare.” És a dir, lleis fetes expressament contra l'enemic, en aquest cas l'independentisme català i l'entorn del president Puigdemont.

 

tuit Boye cas Volhov Alay
La piulada de Gonzalo Boye

D'altra banda, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha reaccionat a l'arxivament de la investigació en una piulada, en la qual ha dit que "avui caldria que tots aquells que van donar crèdit interessadament, van fer caldo gros i fins i tot van elaborar el relat de James Bond responent a una periodista d’ultradreta, rectifiquessin i demanessin disculpes", fent referència així, sense esmentar-lo directament, al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i les declaracions que va fer quan va donar-se a conèixer l'inici de la investigació.

Una conversa extreta per la Guàrdia Civil

L’abril passat, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona va citar a declarar com a investigat l’empresari rus resident a Barcelona Alexander Dmitrenko, a qui relacionava pels seus contactes amb el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay,  que va ser detingut per aquesta causa amb una vintena de persones més l’octubre del 2020.  Dmitrenko és investigat arran d'unes converses amb Alay en les quals parlen d’un negoci de petroli, que va resultar fallit, però que el magistrat Joaquín Aguirre sospitava que podria ser l’enllaç rus amb Catalunya, i més quan el govern espanyol no va aprovar la nacionalitat espanyola de Dmitrenko en relacionar-lo amb els serveis d’intel·ligència del govern de Putin. El fiscal Fernando Maldonado es va oposar amb rotunditat a aquesta investigació sobre la venda de gas rus liquat  a una empresa xinesa en considerar-la “prospectiva”. L'Audiència de Barcelona, però va avalar la investigació.  El maig passat, Dmitrenko va assegurar al jutge que cap relació ni negocis tenia amb el president Puigdemont ni per finançar la independència de Catalunya, i ara el jutge admet que no hi ha res de res.

El jutge Aguirre fins i tot va encarregar, el setembre passat, a la Guàrdia Civil que investigués si la suposada operació de venda de petroli entre Rússia i la Xina era “una pantalla per a algun finançament il·legal d’un partit polític”. Per això, les reaccions a l'arxivament de la causa de Puigdemont, Alay i Boye  a Twitter han estta clares, i han estat àmpliament recolzats per usuaris de la xarxa social, que han insistit en la persecució judicial de l’independentisme català.