El document porta el títol “Proposta per a desbloquejar la situació i construir un govern de coalició”. És el que ha fet arribar Unidas Podemos al PSOE aquest dijous al matí, a poques hores de la segona votació d’investidura. Després d’hores de retrets, amb les negociacions totalment bloquejades, els de Pablo Iglesias han rebaixat les seves expectatives per a tractar d’aconseguir un govern de coalició in extremis. La nova proposta passa per una vicepresidència social i tres ministeris. Ara la pilota és a la teulada dels socialistes, que aquest dijous al matí han reunit d’urgència la seva executiva.

La nova proposta d’Unidas Podemos passa per una Vicepresidència de Drets Socials i d’Igualtat, que recauria en la figura d’Irene Montero. També reclamen per a la seva formació el Ministeri de Sanitat i Consum, el Ministeri de Treball i el Ministeri de Ciència i Universitats. Han rebaixat les seves expectatives de cinc ministeris, però han escollit les carteres clau per a poder desenvolupar les polítiques socials que volen dur a terme. I fins i tot han fet alguna renúncia, com la d’Habitatge.

 

“Unidas Podemos té la voluntat de desbloquejar l’actual situació i construir un govern de coalició progressista que abordi els grans reptes del nostre país”, assegura la formació morada en el seu document enviat a Ferraz. “Pensem que és raonable poder participar del govern en una proporció que, encara que menor a la que ens van donar els vots, ens permeti contribuir a dur a terme polítiques que millorin la vida de la gent del nostre país”, afegeixen. I insisteixen: “La nostra voluntat és contribuir des del govern a apujar l’SMI, assegurar la igualtat retributiva entre homes i dones i continuar recuperant la memòria democràtica del nostre país”.

El document s'ha conegut després del moviment fet per ERC i EH Bildu que han anunciat la seva abstenció en una roda de premsa al Congrés dels Diputats en un intent de pressionar per a l'entesa de les esquerres espanyoles. D'aquesta manera, perquè surti endavant avui la investidura de Pedro Sánchez, només cal l'entesa entre el PSOE i Unidas Podemos.