Els líders del G20 s'han compromès i han acordat l'adopció d'un impost mínim global de societats del 15%. L'objectiu d'aquesta mesura fiscal és aconseguir un sistema tributari més just i evitar que les empreses estableixin les seves seus en paradisos fiscals per evitar pagar impostos i es beneficiïn de règims fiscals més favorables que estableixen una menor pressió tributària.

Aquest és un debat que ja fa quatre anys que és en marxa i que ja s'havia debatut i aprovat en el marc del G7 i de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). El sistema, que s'implementarà l'any 2030, constarà de dos pilars.

Repartiment entre els països

El primer dels eixos d'aquest programa fiscal que implementaran aquests països estableix que el volum del benefici residual de les empreses (és a dir, aquell resultat que queda després que el país on estigui la seu s'hagi quedat amb l'impost corresponent al 10% de la rendibilitat) es reparteixi entre els estats on aquestes corporacions operen i treballen. L'altra pota d'aquesta política és la que consta de la taxa mínima global de societats del 15% per a les companyies que tinguin una facturació igual o superior als 750 milions d'euros anuals.

La decisió en el si del G20 arriba uns mesos després de l'acord en el marc de l'OCDE, que estableix que 136 països (entre tots ells, sumen el 90% del Producte Interior Brut mundial dels 140 que estaven en les negociacions) fixaran en un 25% la quantia a repartir d'aquest benefici residual. La mesura implicarà a les empreses amb una facturació superior als 20.000 milions d'euros i amb una rendibilitat per sobre del 10%. Això sí, el repartiment es farà en els països en els quals la companyia hagi ingressat més d'un milió d'euros.

Més enllà d'aquest acord, la primera sessió del G20, que té lloc aquest cap de setmana a Roma (Itàlia), està centrada en altres qüestions econòmiques i també de salut. La pandèmia de la covid-19 serà un dels temes principals de la jornada d'aquest dissabte.

D'altra banda, la previsió és que el G20 culmini el diumenge amb una reunió de treball sobre el canvi climàtic i l'ecologia i, posteriorment, amb una roda de premsa del primer ministre italià, Mario Draghi, que informarà sobre els acords assolits en qüestions relacionades amb la salut, la crisi climàtica, el desenvolupament sostenible, la recuperació econòmica després de la pandèmia o la fiscalitat.

A la reunió del G20 hi participen els presidents o primers ministres d'Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Índia, Indonèsia, Itàlia, Japó, Corea del Sud, Mèxic, Rússia, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia, Regne Unit, Estats Units i els presidents del Consell Europeu i de la Comissió Europea. Com a convidats permanents, hi ha els presidents o primers ministres de Brunei, Congo, Països Baixos, Ruanda, Singapur i Espanya.

 

Imatge principal: Fotografia d'una part dels líders que assisteixen al G20 d'aquest cap de setmana a Roma. EFE.