Una part substanciosa dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en concret 16 de 21, es preparen per contraatacar la modificació que el govern espanyol vol dur a terme de la Llei Orgànica del Poder Judicial, la qual es proposa posar fi a l'actual situació, amb el mandat vençut des de fa més dos anys i la incapacitat de trobar una manera de renovar el CGPJ per falta d'acord entre els partits polítics.

La maniobra que preparen els membres del CGPJ, segons avança El Confidencial Digital, seria portar fins a les institucions europees la seva situació, amb la intenció que des de Brussel·les s'aconsegueixi posar fre a la reforma.

Aquest mateix dijous hi ha reunió extraordinària dels vocals del CGPJ i segons el mitjà citat, són majoria els que haurien mostrat la seva conformitat amb un document que es discutirà en aquesta trobada i que té per objectiu últim mobilitzar Europa contra la proposta de l'Executiu de Pedro Sánchez.

Incapacitat legal

Segons fonts coneixedores del text citades per El confidencial Digital, els mateixos membres del CGPJ són conscients de la seva incapacitat legal per evitar que el govern espanyol tiri endavant la seva reforma, que pararia els nomenaments que se succeeixen els últims mesos malgrat tenir l'actual CGPJ liquidat el seu mandat i estar en funcions. Per això, el pas següent seria elevar les seves posicions fins a Brussel·les.

A més, el calendari corre en contra d'aquest posicionament immobilista del CGPJ, ja que dilluns vinent, 25 de gener, finalitza el termini per presentar esmenes a la proposició de llei presentada per PSOE i Unidas Podemos.

Toc d'atenció

Segons fonts del CGPJ citades per El confidencial Digital, en aquest organisme consideren que "la nostra força consisteix a tenir la raó", i malgrat no tenir arguments legals per frenar la reforma, ja són 16 dels 21 membres, inclòs el seu president, Carlos Lesmes, els que defensen una acció que, almenys, signifiqui un toc d'atenció a l'executiu espanyol.

Tot això tindria un objectiu final, cridar l'alerta de la Comissió Europea, que ja hauria mostrat les seves puntualitzacions sobre la modificació de la llei impulsada pels partits del govern de coalició.

 

Imatge principal: Carlos Lesmes, president del CGPJ / Sergi Alcàzar