Després de la polèmica pel pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona, que va ocupar tots els focus mediàtics durant la setmana passada, la controvèrsia continua ara als consells comarcals. Alguns governs comarcals ja s'han votat i altres de moment només anunciat, però els pactes entre JxCat i els socialistes són ben nombrosos arreu del territori.

Alguns fins i tot amb presidència del PSC, com el del Baix Penedès o el del Baix Llobregat, o amb la presidència compartida com és el cas del Garraf o del Tarragonès, on s'hi han sumat els comuns.

També al Maresme els dos grups estan explorant un pacte que està rebent una significativa contestació social. Diverses entitats han creat una plataforma, sota el nom Stop 155 Consell Comarcal Maresme, per criticar aquest eventual acord i demanar que es reverteixi. També l'ANC d'algunes poblacions d'aquesta comarca pressionen en aquest sentit.

En el cas del Maresme, ERC és el partit amb més representació -te 12 dels 33 consellers-, però el PSC (8) i JxCat (6) estarien intentant formar govern. De fet, JxCat ostenta la presidència amb el suport del PSC; ara, s'invertiria la relació i el nou president seria socialista.  El ple de constitució d'aquest ens supramunicial està previst pel 19 de juliol. El republicans fa dies que intenten forçar una trencament del pacte, però de moment no hi ha hagut fruits.

JxCat i el PSC també han pactat en altres consells comarcals com els de la Selva, el Ripollès, l'Alt Empordà o Les Garrigues, tots ells amb presidència per a l'espai postconvergent. Tot i això, també hi ha hagut pactes entre JxCat i ERC com el del Segrià o l'Alt Urgell. 

Per contra, els republicans han pactat amb el PSC en altres indrets com l'Urgell, on també s'hi ha sumat la CUP.